Σουδάν: Ρεκόρ εκτοπισμένων προσφύγων – 25.000 έφτασαν στο Τσαντ σε μία εβδομάδα

Σουδάν: Ρεκόρ εκτοπισμένων προσφύγων – 25.000 έφτασαν στο Τσαντ σε μία εβδομάδα

25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο Τσαντ, ενώ οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και του στρατού. Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, στοχοθετώντας αμάχους και εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια. Το 80% των 25.000 προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.

Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων σχεδόν τρία εκατομμύρια έχουν φύγει από το Σουδάν. Ο αριθμός των προσφύγων που κατέφυγαν στο Τσαντ τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ο υψηλότερος φέτος.

Η χώρα υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις φιλοξενίας. Το κόστος για τη φιλοξενία τους το 2024 προβλέπεται στα 1,5 δισ. δολάρια, με μόλις το 27% του ποσού να έχει συγκεντρωθεί. Η διεθνής κοινότητα καλείται να υποστηρίξει περισσότερο το Τσαντ καθώς ο αριθμός των προσφύγων συνεχώς αυξάνεται.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή, καθώς περισσότεροι πρόσφυγες αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ιταλία, την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Loading