Στεγαστική κρίση: 15% αύξηση στις τιμές ακινήτων με το Σπίτι Μου 2 – Προβλέψεις από την κτηματαγορά

Στεγαστική κρίση: 15% αύξηση στις τιμές ακινήτων με το Σπίτι Μου 2 – Προβλέψεις από την κτηματαγορά

Αύξηση 15% στις τιμές ακινήτων φέρνει το πρόγραμμα Σπίτι Μου 2, προκαλώντας ανησυχίες στην κτηματαγορά.

Σε επικοινωνιακό μπαράζ για το πώς η στεγαστική κρίση επιβαρύνει περισσότερους από 30.000 νοικοκυριά επιδίδεται η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας συνεχώς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Προτεραιότητά μας τα νέα ζευγάρια και οι πιο ευάλωτοι δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Μετά την παραδοχή ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικά προσιτής στέγης, η υπουργός ανέλυσε την εθνική στεγαστική πολιτική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα. Τα νοικοκυριά σε κίνδυνο φτώχειας υποφέρουν από υπερβολικό κόστος στέγασης, με σχεδόν το 38% του προϋπολογισμού τους να εξανεμίζεται σε ενοίκια και λογαριασμούς. Με τα προγράμματα στεγαστικής αρωγής δεν επιλύεται το πρόβλημα, παραδέχθηκε η υπουργός.

Η ναυαρχίδα της πολιτικής είναι το Σπίτι Μου 2, το οποίο αποτελεί συνέχεια του Σπίτι Μου 1, με διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει περίπου 30.000 οικογένειες να απελευθερωθούν από το βάρος του ενοικίου. Στο πρόγραμμα, το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 50 έτη και το ανώτατο εισόδημα κυμαίνεται από 20.000 έως 31.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Η υπουργός και οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η αύξηση της ζήτησης χωρίς αντίστοιχη προσφορά μπορεί να επιφέρει νέο ράλι τιμών, με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα να δηλώνει πως το πρόγραμμα ενδέχεται να εντείνει τη ζήτηση και τις τιμές στις περιοχές που πληρούν τις προδιαγραφές του.

Στο πρόσφατο συνέδριο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, ο πρόεδρος Λευτέρης Ποταμιάνος εξέφρασε σκεπτικισμό, προβλέποντας αύξηση των τιμών κατά 15% λόγω της αυξημένης ζήτησης και υπογράμμισε ότι η συνταγή των κρατικά επιδοτούμενων δανείων για ακριβότερα σπίτια δεν λύνει το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Χρειάζονται επικουρικές ενέργειες για την ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων.

Loading