Στις κάλπες η Αυστρία: Θα επιτευχθεί η πρώτη εκλογική νίκη του ακροδεξιού κόμματος;

Στις κάλπες η Αυστρία: Θα επιτευχθεί η πρώτη εκλογική νίκη του ακροδεξιού κόμματος;

Ανοίγουν αύριο (29/9) οι κάλπες στην Αυστρία και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ολοκλήρωσαν τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) προηγείται, με πρόβλεψη να λάβει ποσοστό άνω του 28%, σε μια εκλογική νίκη που θα μπορούσε να είναι η πρώτη στην ιστορία του. Μιλώντας σε συγκέντρωση στο κέντρο της Βιέννης, ο ηγέτης του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ απαίτησε μια μεγάλης κλίμακας παλιννόστηση των παράνομων μεταναστών.

Ο Κικλ, πρώην υπουργός Εσωτερικών και στρατηγικός σύμβουλος προεκλογικής εκστρατείας που ηγείται του FPÖ από το 2021, στοχεύει στην καγκελαρία. Παρά την επιτυχία, αν το κόμμα του δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων θα είναι δύσκολη. Δεύτερο σε δημοσκοπήσεις, με ποσοστό περίπου 24%, είναι το φιλελεύθερο συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του νυν καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ.

Ο Νεχάμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κικλ, ο οποίος έχει δεχθεί κριτική για τη χρήση του όρου «Volkskanzler», δηλαδή καγκελάριος του λαού. Στην προεκλογική του συγκέντρωση προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να προσέχουν τη δυνατότητα να αναδειχθεί ο Κικλ σε καγκελάριο, τονίζοντας ότι «κάθε ψήφος σε άλλο μικρό κόμμα κρύβει αυτόν τον κίνδυνο».

Τα υπόλοιπα κόμματα, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας και οι Πράσινοι, διεκδικούν τις επόμενες θέσεις, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι NEOS βρίσκονται σχεδόν ισότιμα με τους Πράσινους. Η επικεφαλής του NEOS, Beate Meinl-Resinger, υποσχέθηκε την πρόσληψη 20.000 νέων εκπαιδευτικών και αύξηση της πολιτικής διαφάνειας.

Loading