Συγκρούσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΥΠΕΘΑ για τη συνοριακή γραμμή του Γράμμου

Συγκρούσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΥΠΕΘΑ για τη συνοριακή γραμμή του Γράμμου

ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συνοριογραμμή του Γράμμου και τη διόρθωση των χαρτών της Google. Θέμα συνοριακής γραμμής του Γράμμου και της απεικόνισης της αλπικής Λίμνης Γκιστόβα από την Google Maps ως έδαφος της αλβανικής επικράτειας, βάζει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Την ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης αναφερόμενος στην καταγγελία πολιτών σχετικά με την απεικόνιση της αλπικής Λίμνης Γκιστόβα από την Google Maps ως έδαφος της αλβανικής επικράτειας. Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται στις εργασίες διάνοιξης δρόμου στη κορυφή του όρους Γράμμου, οι οποίες γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

Τα ερωτήματα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνουν αν έχει λάβει γνώση για τη συγκεκριμένη προδήλως εσφαλμένη απεικόνιση της συνοριογραμμής και εάν ναι πότε, καθώς και τι προτίθεται να πράξει ώστε να διορθώσει άμεσα η διακεκριμένη εταιρεία τους χάρτες της.Επιπλέον, υπάρχει η ερώτηση για τη συμμετοχή μηχανημάτων του στρατού σε έργο το οποίο διενεργείται εντός περιοχής Natura, χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη.

Η απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται στο ότι η αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΣ, σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ, είχε προβεί από τις αρχές του Ιουνίου 2024 ήδη στις απαραίτητες ενέργειες προς την Google, με σκοπό τη διόρθωση του χάρτη σύμφωνα με την οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος – Αλβανίας από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Σημείωναν δε ότι η διόρθωση αυτή επήλθε πριν την κατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή, προ 20ημέρου τουλάχιστον.

Loading