Συμβουλές φιλίας: Δύο φύλα, δύο προσεγγίσεις

Συμβουλές φιλίας: Δύο φύλα, δύο προσεγγίσεις

Ανακαλύψτε τις διαφορές στις φιλίες ανδρών και γυναικών μέσα από επιστημονικές μελέτες και κοινωνικές παρατηρήσεις.

Το να πει κανείς ότι η φιλία των γυναικών περιστρέφεται γύρω από συναισθηματικές συζητήσεις ενώ οι άνδρες προτιμούν τις χαλαρές παρέες είναι σίγουρα μια γενίκευση. Ωστόσο, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανδρικές φιλίες είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν γύρω από μια κοινή δραστηριότητα, ενώ οι γυναίκες προτιμούν τις πιο οικίες και διαπροσωπικές σχέσεις. Η επιστήμη δεν έχει φτάσει σε συμπέρασμα για το εάν το στiλ φιλίας είναι βιολογικό ή κοινωνικό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τον Guardian. Η έρευνα της Dr Anna Machin, ανθρωπολόγου και συγγραφέα του βιβλίου Why We Love, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τις φίλες τους παρά με οποιονδήποτε ρομαντικό σύντροφο. Ωστόσο, καθώς οι άνδρες αναζητούν πιο πρακτική και λιγότερο συναισθηματική προσέγγιση στις φιλίες τους, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις πτυχές των αλληλεπιδράσεων των δύο φύλων σε φιλικό πλαίσιο.

Οι φιλίες των γυναικών βασίζονται συχνότερα στην ευαλωτότητα και την ανταλλαγή μυστικών, ενώ οι φιλίες των ανδρών μπορεί να είναι πιο απλές, αλλά δεν είναι λιγότερο σημαντικές. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Robin Dunbar, οι γυναίκες βρίσκονται συχνά σε πιο συναισθηματικούς δεσμούς, γεγονός που μπορεί να τις καθιστά πιο ευάλωτες σε συναισθηματική προδοσία. Για τους άνδρες, η προτιμητέα προσέγγιση είναι η αποδοχή των πραγμάτων χωρίς πολλούς λόγους.

Οι γυναίκες αναζητούν μια φίλη για πάντα από τη νεαρή τους ηλικία, ενώ οι άνδρες προτιμούν την παρέα μιας ποικιλίας φίλων. Πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε για την ιεραρχία στις φιλίες και να αναλογιστούμε αν η φιλία μας προσφέρει χαρά, τονίζει η Machin.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι φιλίες των γυναικών συχνά τελειώνουν πιο απότομα, ενδέχεται να είναι πιο συναισθηματικά επώδυνες, ενώ οι φιλίες των ανδρών, αν και λιγότερο έντονες, μπορεί να σβήνουν σταδιακά.

Καταληκτικά, όλοι θα πρέπει να εξετάσουν τη σημασία των συναισθηματικών συνδέσεων και του πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες, στο πλαίσιο της φιλίας.

Loading