Τατάρ: Μόνο με επιβεβαίωση κυριαρχικής ισότητας μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία στο Κυπριακό

Τατάρ: Μόνο με επιβεβαίωση κυριαρχικής ισότητας μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία στο Κυπριακό

Διαδικασία στο Κυπριακό: Ο Ερσίν Τατάρ υπογραμμίζει τη σημασία της κυριαρχικής ισότητας.

Μια επίσημη διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στα κατεχόμενα. Είπε ότι τον Σεπτέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε στους δύο ηγέτες να συναντηθούν σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς ατζέντα και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας και της τρέχουσας κατάστασης του Κυπριακού, ήταν επίσης ένα σημαντικό δείπνο γιατί συζητήθηκαν εκεί διάφορα θέματα.

Ανέφερε ότι είχε προτείνει στον Γενικό Γραμματέα να γίνει μια συνάντηση 4+1, και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκουτέρες έκανε λόγο για μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή που βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη. Επισήμανε ότι δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει για ομοσπονδία τα τελευταία πενήντα χρόνια και επανέλαβε ότι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Αναφερόμενος στην απομόνωση και τα εμπάργκο, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει το παν για ν’ αποτρέψει την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων. Χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, λέγοντας ότι η αναφορά δύο διαφορετικών θέσεων είναι ένα διπλωματικά σημαντικό μήνυμα.

Διευκρίνισε ότι η ομοσπονδία δεν πρόκειται να συζητηθεί εκεί και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για αυτούς να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας βάσης για μια συμφωνία με διαβουλεύσεις και εποικοδομητική στάση.

Loading