Θάνατος Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ: Η έρευνα ανατίθεται στον Συνήγορο του Πολίτη

Θάνατος Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ: Η έρευνα ανατίθεται στον Συνήγορο του Πολίτη

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη. Την εντολή έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στόχος της απόφασης αυτής είναι «να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης (…) ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».

Υπενθυμίζεται ότι ο 38χρονος μετανάστης πακιστανικής καταγωγής, πριν βρεθεί νεκρός με φρικτά σημάδια σωματικής κακοποίησης στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα, πέρασε από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, πέρασε από τα Α.Τ. Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν. Ιωνίας και μάλιστα «σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του», όπως καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΕΦΑ).

Η υπόθεση του θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ έχει πλέον περάσει τα σύνορα, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ζητά τη διεξαγωγή έρευνας. Ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ ζούσε στην Ελλάδα από το 2004, είχε άδεια παραμονής και εργασίας, νοίκιαζε σπίτι στο όνομά του, συγκατοικούσε με τον αδελφό του και μιλούσε Ελληνικά.

«Αυτή τη στιγμή μας νοιάζει η ποινική έρευνα και όχι η πειθαρχική», αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας, Μαρία Σφέτσου. Μετά τη δημόσια κατακραυγή για τον θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ωστόσο έχει περιορισμένο ρόλο.

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες με πολλαπλά τραύματα στο σώμα του θύματος είναι αποκαλυπτικές της φρικτής κακοποίησης. Η δικηγόρος αναφέρει: «Αυτό δείχνει ότι την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες». Η Human Rights Watch έχει ζητήσει να ληφθεί άμεση δράση, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας «διαφανής έρευνας για τον θάνατο του Ασίκ».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τον θάνατο του μετανάστη έχει προκαλέσει περισσότερα ερωτήματα παρά έχει δώσει απαντήσεις. Ακολουθεί κρίσιμη ενδελέχεια για τις λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση και τις αναφορές στη συμπεριφορά των αρχών κατά τη διάρκεια του γεγονότος.

Loading