Τουρκία: Κατώτατος μισθός τρεις φορές κάτω από το όριο φτώχειας

Τουρκία: Κατώτατος μισθός τρεις φορές κάτω από το όριο φτώχειας

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοινώνει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και οι υποστηρικτές του σπεύδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προωθήσουν την κυβερνητική κίνηση ως ένα βήμα που δίνει λύση στα οικονομικά προβλήματα των Τούρκων πολιτών.

Όμως, όπως αποδεικνύεται, το νέο οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας (TCMB), Φατίχ Καραχάν, δεν έχουν λάβει μέτρα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό στην Τουρκία. Αυτή η κατάσταση ακυρώνει οποιαδήποτε μικροπολιτική εξαγγελία.

Το όριο πείνας της Τουρκίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το ελάχιστο ποσό που χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια για να επιβιώσει, ανήλθε σε 19.271 τουρκικές λίρες (508,08 ευρώ) τον Αύγουστο. Το κατώτατο μισθό στην Τουρκία ανέρχεται σε 17.002 λίρες, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και με τρεις κατώτατους μισθούς, ένα άτομο παραμένει κάτω από το όριο φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Türk-İş, το κόστος ζωής για έναν άγαμο εργαζόμενο είναι 24.692 τουρκικές λίρες. Αντίστοιχα, οι τιμές στα βασικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα λαχανικά, έχουν αυξηθεί, δείχνοντας μια δραματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Οι προσαρμογές στις τιμές του γάλακτος, του τυριού και των αυγών συνεχίζουν να προειδοποιούν για την αυξανόμενη οικονομική πίεση στους Τούρκους πολίτες.

Loading