Τζόζεφ Στίγκλιτς: Χειρότερη η Ελλάδα μετά την τρόικα – Η λιτότητα φέρει την ευθύνη

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Χειρότερη η Ελλάδα μετά την τρόικα – Η λιτότητα φέρει την ευθύνη

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επισημαίνει την καταστροφή που προκάλεσε η τρόικα στην ελληνική οικονομία, κυρίως μέσω της λιτότητας. Το 2010, η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να βρει χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου χωρίς να πληρώσει απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και η τρόικα έφερε τα επαχθή μνημόνια που πληρώνουμε ακόμα και σήμερα. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς συχνά αναφέρεται στο δράμα των Ελλήνων, προτείνοντας έναν εναλλακτικό δρόμο.

Η διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οδήγησε σε μια πάρα πολύ αργή ανάκαμψη, με την κατώτερη και τη μεσαία τάξη να μην έχουν ανακάμψει ακόμα. Ο Αμερικανός οικονομολόγος επεσήμανε ότι πολλοί πόροι της Ελλάδας ανήκουν πια σε ξένους και σε ολιγάρχες. Είναι απογοητευτικό ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα δεν έχουν σημειωθεί μετά την κρίση του ευρώ, με τον Στίγκλιτς να τονίζει τη θεμελιώδη αποτυχία της τρόικας. Η λιτότητα που επιβλήθηκε δεν ήταν πολιτική που θα οδηγούσε στην αναβίωση μιας δυνατής Ελλάδας, αλλά αντίθετα, οδήγησε σε μία πάρα πολύ αργή ανάκαμψη.

Ερωτώμενος για τους τρόπους διόρθωσης αυτών των ανισορροπιών, ο Στίγκλιτς τόνισε την ανάγκη για επανεκτίμηση της κατάστασης και τις δομικές αδυναμίες που οδήγησαν σε υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό. Χρειάζεται, λοιπόν, μια σαφής και αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο Στίγκλιτς ανέφερε ότι μια οικονομία του 21ου αιώνα πρέπει να βασίζεται στη γνώση, την εκπαίδευση και τον τομέα υγείας, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την τρόικα και πρέπει να αποκατασταθούν. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθεί η καταστροφή και να καθοριστούν οι κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία. Ένας σημαντικός παράγοντας θα είναι και η κλιματική αλλαγή και η επιρροή της στη χώρα.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και την απώλεια δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη, προτείνοντας ότι η Ουγγαρία πρέπει να αποβληθεί από την ΕΕ λόγω παραβίασης των δημοκρατικών αρχών.

Loading