Βία ανηλίκων: Ποιες είναι οι ρίζες του φαινομένου;

Βία ανηλίκων: Ποιες είναι οι ρίζες του φαινομένου;

Η αύξηση της βίας ανηλίκων συνδέεται με τη φτώχεια και την έλλειψη ηθικής εκπαίδευσης, απαιτώντας άμεσες παρεμβάσεις και στρατηγικές. Η επικαιρότητα κατακλύζεται με ειδήσεις και στατιστικές για την βία ανηλίκων. Δεν περνάει μέρα που να μη μάθουμε για άλλο ένα κρούσμα ενδοσχολικού εκφοβισμού, για άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς μεταξύ εφήβων, ακόμα και για ακραία περιστατικά κακοποίησης με δράστες και θύματα παιδιά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει το φάρμακο για την αρρώστια που βάφτισε βία ανηλίκων. Λέγεται σκλήρυνση της καταστολής και αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προβλέπει, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, τσουχτερά πρόστιμα και φυλάκιση σε γονείς για παραμέληση και βαρύτερες ποινές για τους ίδιους τους ανήλικους.

Εντός ημερών πρόκειται να εφαρμοστεί το κουμπί πανικού για ανήλικους, με την εφαρμογή Safe Youth στα κινητά, όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη βία ανηλίκων, με βάση τις συλλήψεις.

Οι συλλήψεις ανήλικων δραστών για διάφορα αδικήματα είναι αυξημένες κατά 42% σε σύγκριση με το ανίστοιχο διάστημα του 2023. Οι συλλήψεις για σωματικές βλάβες υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Ωστόσο, αυτό που αποδεικνύουν τα στοιχεία καθεαυτά δεν είναι τόσο η αύξηση της βίας των ανηλίκων, όσο η αύξηση των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Η συσχέτιση της βίας των ανηλίκων, ιδίως του ενδοσχολικού εκφοβισμού, με την παιδική φτώχεια δεν είναι άγνωστο θέμα στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Στην ιατρική επιθεώρηση BMC Public Health, δημοσιεύθηκε φέτος επιστημονική μελέτη που ερευνά τη σύνδεση μεταξύ των δεικτών κοινωνικής φτώχειας και της θυματοποίησης μέσω εκφοβισμού παιδιών και εφήβων.

Η μελέτη καταλήγει ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενσωμάτωσης της κατάτασης της κοινωνικής φτώχειας κατά την εκπόνηση στρατηγικών και μέτρων παρέμβασης για τη θυματοποίηση μέσω εκφοβισμού. Σημειώνεται ότι η φτώχεια δεν επηρεάζει μόνο οικονομικά τα παιδιά, αλλά επιδρά και σε άλλες διαστάσεις της ζωής τους.

Θα ήταν αφελές να πούμε ότι η φτώχεια κάνει τα παιδιά μας βίαια. Στα πρόσφατα περιστατικά βίας έχουμε δει παιδιά από ευκατάστατες οικογένειες να εμπλέκονται. Η βία και η κακοποίηση φυτρώνουν στο έδαφος της φτώχειας και της εγκατάλειψης – η οποία δεν είναι μόνο υλική. Η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) υπογραμμίζει την πολυδιάστατη φύση της παιδικής φτώχειας και τονίζει την ανάγκη για ολιστικές προσεγγίσεις.

Τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορούν την έλλειψη ηθικής εκπαίδευσης που αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Δυστυχώς, πολλές σχολικές μονάδες δεν καταφέρνουν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση στους μαθητές, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας και εκφοβισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Loading