Κορονοϊός: 63 νεκροί, 99 νέα κρούσματα

361
Τσιόδρας: 3 νέα κρούσματα - Στους 175 οι νεκροί
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Έξι νέους θανάτους και 99 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/4) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Αργότερα έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους τέσσερις ακόμα συμπολίτες μας.
Πλέον, το σύνολο των θυμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 63 νεκρούς. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 71 έτη, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους (95%) είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κροσυμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 1613. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα 119 που καταγράφηκαν στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 335 είναι σχετιζόμενα με άτομα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ τα 563 σχετίζονται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ.Τσιόδρα, στις ΜΕΘ υπάρχουν 92 διασωληνωμένοι, 23 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Υπάρχουν, ωστόσο, και 11 ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Αισιόδοξα μηνύματα για φάρμακο από την Κίνα

Αναφερόμενος στην πρόοδο της έρευνας για την εξεύρεση φαρμάκων και εμβολίου για τον κορονοϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αποκάλυψε ότι η Ακαδημία επιστημών της Κίνας φαίνεται να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια ανακάλυψης νέου πειραματικού φαρμάκου.

Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο φάρμακο φέρεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα φάρμακα που είναι διαθέσιμα έως τώρα και δοκιμάζονται στην αντιμετώπιση της νόσου.

“Αν εφησυχάσουμε, θα μας διαλύσει”

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για κάποια μικρά αισιόδοξα σημάδια, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς δεν είναι δύσκολο σε περίπτωση χαλάρωσης να ανατραπούν τα δεδομένα και να βιώσουμε καταστάσεις Ισπανίας ή Ιταλίας.

“Αν εφησυχάσουμε, θα μας διαλύσει”, είπε πολύ χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων στη Δανία, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: “Στη Δανία, με τα μέτρα αποκλεισμού που εφάρμοσαν, γλίτωσαν τη ζωή τουλάχιστον 200 ανθρώπων. Το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων που σκοπεύουν να εφαρμόσουν προβλέπει σταδιακή εφαρμογή. Πρέπει κι εμείς να αρχίσουμε σιγά σιγά να σκεφτόμαστε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι ήσυχη, σταδιακή και ελεγχόμενη. Θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση. Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, τα αποδεικτικά στοιχεία και τη βοήθεια περισσότερων μεθόδων. Είναι νωρίς για εμάς και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα και στη Δανία.

Όσον αφορά την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε: “Υπάρχουν σαφή στοιχεία μίας επιβράδυνσης της αύξησης και αν συνεχίσουμε έτσι θα είναι όλο και καλύτερη. Αυτήν τη στιγμή, βάσει των στοιχείων που έχουμε, δεν μας δίνει εικόνα αύξησης όπως εκείνη που παρατηρήθηκε στην Ιταλία, την Ισπανία ή άλλες χώρες. Δείχνει ότι αυτά που κάνουμε δουλεύουν”.

Καθησυχαστικός ως προς τα ζώα συντροφιάς

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία στα ζώα συντροφιάς, όντας καθησυχαστικός τόσο για τις γάτες, όσο και για τους σκύλους.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, με τα έως τώρα στοιχεία, δεν υπάρχει κάποια εμπλοκή τους στην πανδημία του κορονοϊού.

Δείτε ακόμη:
Κορονοϊός: Επικίνδυνες οι υφασμάτινες μάσκες