Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε νωρίτερα την προσφυγή του Συνδέσμου Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, με την οποία ο σύνδεσμος επιθυμούσε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.
Σύμφωνα με την προσφυγή, το γεγονός ότι το εμβληματικό κτήριο της Κωνσταντινούπολης, παρέμενε μουσείο, συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας του συγκεκριμένου συνδέσμου.
Από την πλευρά του, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή χωρίς να εξετάσει το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι ο προσφυγών ήταν αναρμόδιος.
Τι προβλέπει η τουρκική νομοθεσία
Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, για τις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προβλέπει πως για προσφυγή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, δηλαδή νομικών προσώπων, πρέπει η πράξη για την οποία γίνεται η προσφυγή να στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του φορέα.
Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη προσφυγή. Ο εν λόγω Σύνδεσμος για πρώτη φορά είχε προσφύγει το 2004 με αίτηση του στην κυβέρνηση, ζητώντας την άρση της απόφασης με την οποία η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση, το 2005, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείς το οποίο και απέρριψε επίσης τότε την προσφυγή.
Ο Σύνδεσμος μετά από περίπου μια δεκαετία, όταν με νέο νόμο επετράπησαν στην Τουρκία οι προσωπικές προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2015 προσέφυγε σ’ αυτό υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του σωματείου.