Κυβερνητική εντεταλμένη ζητά μέτρα που θα απαγορεύουν σε μαθήτριες του δημοτικού να φορούν την ισλαμική μαντίλα. Διάσταση απόψεων εντός των κυβερνητικών κομμάτων. Ερωτηματικά ως προς τη συνταγματικότητα του αιτήματος.
Η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου στην Αυστρία που απαγορεύει να φορούν την ισλαμική μαντίλα οι μαθήτριες στα σχολεία δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Γερμανία. «Παράλογο» χαρακτηρίζει σήμερα η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης των μεταναστών, Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς, να φορούν τη μαντίλα μαθήτριες στο δημοτικό σχολείο και υποστηρίζει πως «η πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι επίσης υπέρ αυτής της άποψης.»
Στην εφημερίδα Bild η πολιτικός της CDU εκφράζει την άποψη ότι «θα πρέπει να εξετασθούν όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα κορίτσια από κάτι τέτοιο – από συζητήσεις με τους γονείς ως την απαγόρευση».
Αντικρουόμενες απόψεις στους Χριστιανοδημοκράτες
Η θέση της Βίντμαν-Μάουτς δεν αποτυπώνεται μέχρι στιγμής στην κυβερνητική πολιτική, ενώ στα συγκυβερνώντα κόμματα επικρατούν διαφορετικές απόψεις. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU για θέματα οικογενειακής πολιτικής, Μάρκους Βάινμπεργκ, απορρίπτει το αίτημα απαγόρευσης.
Όπως δηλώνει, «μια γενική απαγόρευση της μαντίλας όπως στην Αυστρία θα αδικούσε και εκείνα τα κορίτσια που οικειοθελώς αποφάσισαν να φορούν τη μαντίλα ως σύμβολο της θρησκείας τους.»
Αντίθετα, η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Λένι Μπράιμαϊερ εκφράστηκε υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία. Όπως επισημαίνει, το ζήτημα δεν είναι θρησκευτικό αλλά κοινωνικό, δεδομένου ότι αφορά θέματα της ισότητας των φύλων.
Πάντως, το ζήτημα της μαντίλας βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία. Το αν θα επιτρέπεται σε δασκάλες, σε γυναίκες δικαστές αλλά και υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα να φορούν μαντίλα στους χώρους εργασίας έχει επανειλημμένα απασχολήσει τα γερμανικά δικαστήρια.
Οι αποφάσεις δεν είναι ενιαίες αλλά κάθε φορά διαφορετικές. Μια απαγόρευση σε μαθήτριες να φορούν τη μαντίλα στα σχολεία δεν έχει μέχρι στιγμής απασχολήσει ούτε τα δικαστήρια και ούτε τη Βουλή. Σύμφωνα όμως με γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής, μια απαγόρευση θα ήταν αντισυνταγματική.
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των μουσουλμάνων στη χώρα κυμαίνεται ανάμεσα στα 4,4 και 4,7 εκ. άτομα, πρόκειται δηλαδή για το 5,4 με 5,7% του συνολικού πληθυσμού που ανέρχεται στα 82,2 εκ. άτομα.