Παλαιά, αχρησιμοποίητα αντικείμενα, αξίας περίπου 820 εκατομμυρίων ευρώ, κρατούν οι Ρουμάνοι σε αποθήκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγαν οι πλατφόρμες OLX και D & D Research.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για να εκτιμηθεί η αξία των λειτουργικών, αλλά ταυτόχρονα αχρησιμοποίητων αντικειμένων στα ρουμανικά νοικοκυριά. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 900 τοποθεσίες στη Ρουμανία, με τη συμμετοχή συνολικά 7.379 ατόμων.
Στην κατηγορία των μικρών ηλεκτρονικών ειδών, τα κινητά τηλέφωνα είναι τα αντικείμενα που αποθηκεύονται περισσότερο σε σχέση με άλλα, αν και δεν χρησιμοποιούνται (73,7%). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα τάμπλετ (17,8%) και ακολουθούν οι φωτογραφικές μηχανές, τα αξεσουάρ (8%) και οι βιντεοκάμερες (0,5%).
Στην κατηγορία των μεγάλων ηλεκτρονικών ειδών, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα ψυγεία (36,6%) και ακολουθούν οι κουζίνες (29,8%), τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων (26,6%), οι φούρνοι (6,4%) και συστήματα/εξαρτήματα κλιματισμού (0,5%).
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές (60%) αποθηκεύουν τα αχρησιμοποίητα αντικείμενα μέσα στο σπίτι τους. Σε σχέση με το τι πρόκειται να κάνουν με αυτά, το 36% δηλώνει ότι είτε θα τα πουλήσει, είτε θα τα ανταλλάξει, το 27% θα τα κρατήσει σε περίπτωση που τα χρειαστεί στο μέλλον, το 20% θα τα δώσει δωρεάν σε φίλους ή συγγενείς, το 6% θα τα επαναχρησιμοποιήσει, το 2% θα τα πουλήσει και το 9% θα τα πετάξει.
Το 85% των Ρουμάνων που ζει σε αστικά κέντρα αποθηκεύει αντικείμενα που δεν χρησιμοποιεί, ενώ το 71% των πολιτών που ζει στην ύπαιθρο ακολουθεί την ίδια τακτική. Η αξία των αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύουν οι πολίτες στις αστικές περιοχές διαμορφώνεται περίπου στα 605 εκατομμύρια ευρώ.
Η μεγαλύτερη αξία αποθηκευμένων αχρησιμοποίητων αντικειμένων “εντοπίζεται” στο Βουκουρέστι (136 εκατομμύρια ευρώ), ακολουθεί η Τιμισοάρα (36 εκατ. ευρώ) και το Κλουζ (27 εκατ. ευρώ).
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μικρές συσκευές αποτελούν την κατηγορία των αντικειμένων που αποθηκεύονται περισσότερο σε σχέση με άλλα.
Κατά μέσο όρο, οι Ρουμάνοι αποθηκεύουν πέντε είδη που δεν χρησιμοποιούν και διαθέτουν τουλάχιστον ένα προϊόν στις ακόλουθες κατηγορίες: μικρά ηλεκτρονικά είδη (55%), μεγάλα ηλεκτρονικά είδη (29,7%), μεγάλες συσκευές (21,5%) και μικρές συσκευές (20,7%) , είδη σπιτιού (18,9%), είδη κήπου (18,4%), αθλητικά είδη και αξεσουάρ (15,5%), παιδικά είδη (13,1%) και παιχνίδια (11,3%).