Το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας συνεδρίασε εκτάκτως νωρίτερα υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εξέτασε την κατάσταση στο ζήτημα του Κοσόβου, μετά την υπερψήφιση, την Πέμπτη από την βουλή στην Πρίστινα, της «πλατφόρμας διαλόγου με το Βελιγράδι».
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ανέφερε ότι «στην συνεδρίαση εκτιμήθηκε πως η πλατφόρμα των Αλβανών του Κοσόβου αποτελεί το τελειωτικό πλήγμα στο διάλογο για την ανεύρεση οριστικής λύσης». Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την Βοιβοντίνα όπου περιοδεύει, εκτίμησε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου, με την πλατφόρμα διαλόγου που υιοθέτησαν, στην ουσία δηλώνουν πως δεν επιθυμούν τον διάλογο. «Η Σερβία δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στις απειλές των Αλβανών και των εταίρων τους. Η απάντησή μας θα είναι σκληρή, σοβαρή και αποφασιστική. Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας στο Κόσοβο. Αρκετά υπομέναμε και προσέχαμε να μην θίξουμε κάποιους», επισήμανε ο Βούτσιτς σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους που τον ακολουθούν.
Η πλατφόρμα διαλόγου με την Σερβία, που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου, έλαβε την Πέμπτη το «πράσινο φως» από την βουλή και αποτελεί πλέον το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η διαπραγματευτική ομάδα στον διάλογο με το Βελιγράδι που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, στην πλατφόρμα διαλόγου καθορίζονται οι «κόκκινες γραμμές» που δεσμεύουν όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Έτσι, όπως αναφέρεται, η «πλατφόρμα» απορρίπτει την αλλαγή συνόρων ή την ανταλλαγή εδαφών, αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας παράλληλων φορέων εξουσίας, πέρα από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την τελευταία αυτή επισήμανση, στην ουσία απορρίπτεται το ενδεχόμενο να λάβουν οι Σέρβοι αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας ή αυτονομία.
Για την λίμνη Gazivode και τα μεταλλωρυχεία «Trepca» ορίζεται ότι θα αποτελέσουν αποκλειστική περιουσία του κράτους του Κοσόβου. Επίσης η πλατφόρμα διαλόγου καθορίζει ως κύριους στόχους την αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία, την κατάργηση της απόφασης 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ του 1999, η οποία αναγνωρίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς και την σύσταση ειδικού δικαστηρίου, για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ