Γερμανία: «Η βία πρέπει να καταδικάζεται»

Γερμανία: «Η βία πρέπει να καταδικάζεται»

Ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης σε βουλευτή της AfD από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Από την πλευρά της η AfD κατηγορεί πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης ως συνυπεύθυνα για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Ντίτμαρ Μπαρτς και ο Τσεμ Έτζντεμιρ από το Κόμμα των Πρασίνων ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που καταδίκασαν την άγρια επίθεση στον βουλευτή της AfD Φρανκ Μάγκνιτς.

«Η βία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι μέσο επίλυσης πολιτικών διαφορών» επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα τέτοιο έγκλημα» δηλώνει ο Ντίτμαρ Μπαρτς. Ο 66χρονος Φρανκ Μάγκνιτς, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δέχθηκε επίθεση από αγνώστους το απόγευμα της Δευτέρας στη Βρέμη, την ώρα που έβγαινε από τα γραφεία της τοπικής εφημερίδα Weser Kurier.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σε επιστολή του προς τον Μάγκνιτς, ο Γερμανός πρόεδρος καταδικάζει την επίθεση, επισημαίνει ότι η βία δεν μπορεί να αποτελεί μέσο επίλυσης πολιτικών διαφορών και προειδοποιεί ότι «οποιοδήποτε είδος βίας απέναντι σε έναν εκλεγμένο βουλευτή συνιστά επίθεση στο κράτος δικαίου, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα».

Όπως αναφέρει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, «η δημοκρατία χρειάζεται την αντιπαράθεση με επιχειρήματα, όσο έντονα και αν είναι αυτά, αλλά η βία δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτή, από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

Πώς αντιμετωπίζονται οι “εχθροί της δημοκρατίας”;

Μιλώντας στην Deutsche Welle o αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ δηλώνει ότι «η βία στη Γερμανία πρέπει να καταδικάζεται από οπουδήποτε και αν προέρχεται, οπουδήποτε και αν στοχεύει, οποιαδήποτε αιτιολογία και αν προβάλει». Η άποψη του Ραλφ Στέγκνερ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ο ίδιος ήταν και παραμένει ένας από τους πολιτικούς που επικρίνουν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τις πολιτικές θέσεις του ακροδεξιού κόμματος, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Παραμένω σταθερός στην άποψή μου. Ιδιαίτερα οι ακροδεξιοί εχθροί της δημοκρατίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με όλα τα ειρηνικά και πολιτικά μέσα. Δεν φοβάμαι να το επαναλάβω. Λέω όμως και πάλι: Δεν έχω καμία σχέση με τη βία. Δεν την αποδέχομαι, δεν την δικαιολογώ, την καταδικάζω οπουδήποτε και αν στοχεύει».

Πριν από τρία χρόνια ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε δηλώσει, μέσω twitter, ότι «πρέπει να επιτεθούμε στις πολιτικές θέσεις και στο πολιτικό προσωπικό της AfD». Το αργότερο μετά τον ξυλοδαρμό του Φρανκ Μάγκνιτς  κάποιοι ερμηνεύουν εκείνη τη ρητορική επίθεση ως υποκίνηση σε πράξεις βίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, ο αντιπρόεδρος του SPD δηλώνει: «Πάντοτε- και όχι μόνο σήμερα- λέω ότι καταδικάζω τη βία.

Ποτέ, ούτε και τότε άλλωστε, είχα υποστηρίξει κάτι διαφορετικό. Από και και πέρα δεν μπορείς εύκολα να προστατευθείς από παρερμηνείες και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Άλλωστε για τους ακροδεξιούς η δυσφήμηση με ανυπόστατους ισχυρισμούς αποτελεί μέρος της αντίληψης που έχουν περί πολιτικής, όταν δεν επαρκούν τα επιχειρήματα. Όταν η ενασχόληση με τα επιχειρήματα υπερβαίνει τις διανοητικές σου δυνάμεις, τότε καταφεύγεις σε τέτοια πράγματα…»

AfD εναντίον όλων

Ήταν το δεύτερο κρούσμα βίας με στόχο την Εναλλακτική για τη Γερμανία μέσα σε μία εβδομάδα. Την περασμένη Πέμπτη είχε εκραγεί βόμβα στα γραφεία του κόμματος στην πόλη Ντέμπελν της Σαξονίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Ηγετικά στελέχη της AfD επιρρίπτουν ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Για τον συμπροεδρεύοντα της AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, η βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης και ο ξυλοδαρμός του Φρανκ Μάγκνιτς ήταν το αποτέλεσμα «της απομόνωσης και της καταδίωξης» που υφίσταται το κόμμα του από άλλους πολιτικούς, αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ο Μπγιορν Χέκε, από τους «σκληρούς» του κόμματος και επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία, κάνει λόγο για «συνθήκες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» και υποστηρίζει ότι «το καρτέλ των κομμάτων και τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης είναι εν μέρει συνένοχα γι αυτή την επίθεση προς τη δημοκρατία».

Πηγή: Deutsche Welle

Loading