Οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ, ακόμη περισσότεροι λυπούνται που οι Βρετανοί αποχωρούν ενώ το 30% δεν γνωρίζει τους υποψηφίους για την Κομισιόν.
Το μακρύ σε διάρκεια δράμα του Brexit δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα, και συγκεκριμένα το 74% δηλώνουν στη νέα δημοσκόπηση Deutschlandtrend της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «λυπούνται» που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ. Μόλις το 16% επικροτούν την απόφαση.
Την ίδια ώρα η όλη συζήτηση φαίνεται να ενισχύει το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο. Το 48% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Η μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα του περασμένου Μαΐου είναι αξιοσημείωτη: το ποσοστό των Γερμανών που θεωρούσε θετικό το γεγονός ότι η χώρα τους είναι μέλος της ΕΕ βρισκόταν τότε στο 40%.
Το 1/3 δεν γνωρίζει τους επίδοξους διαδόχους του Γιούνκερ
Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου θα κρίνουν και το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Κανείς από τους βασικούς υποψηφίους των δυο μεγάλων πολιτικών ομάδων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής μια ασφαλή διαφορά έναντι του αντιπάλου του.
Το 29% των ερωτηθέντων στο Deutschlandtrend εκφράζει την προτίμησή του στον γερμανό χριστιανοκοινωνιστή υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, το 24% στηρίζει τον υποψήφιο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς ενώ το 9% κανέναν από τους δυο. Το σημαντικότερο στοιχείο της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι ωστόσο το ότι το 33% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τουλάχιστον τον ένα από τους δυο κεντρικούς υποψηφίους.
Προβάδισμα της CDU/CSU
Στην πρόθεση ψήφου η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU αν και χάνει δυο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα με 30%. Ακολουθούν οι Πράσινοι (Grüne) με 19%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 17%, το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11%, η Αριστερά (Die Linke) με 7% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επίσης με 7%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 9%.
Στις Ευρωεκλογές αξίζει μια προσεκτικότερη ματιά και στα «λοιπά κόμματα» καθότι και δεδομένου ότι δεν ισχύει το εκλογικό όριο του 5%, μπορούν να εκλέξουν ευρωβουλευτές ακόμη και κόμματα που συγκεντρώνουν λιγότερο από 1%. Το 2014 απέσπασαν από μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wähler), οι Πειρατές (Piraten), το Κόμμα Προστασίας των Ζώων (Tierschutzpartei), το νεοναζιστικό NPD, το Οικογενειακό Κόμμα (Familienpartei), το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα (ÖDP) καθώς και ΤΟ ΚΟΜΜΑ (DIE PARTEI).
Πηγή: Deutsche Welle