Ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκίνησε ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο νέος επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, άρχισε το Σάββατο από το Παρίσι μια ευρωπαϊκή περιοδεία με επόμενους σταθμούς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Λισαβόνα.

propoli

«Με αυτή την πλήρη ευρωπαϊκή ατζέντα, ο Πέδρο Σάντσεθ θα καταστήσει σαφές στους εταίρους του πως η Ισπανία ξαναρχίζει να έχει έναν ενεργό ρόλο για την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Σάντσεθ συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το Σάββατο και συμμετείχε την Κυριακή στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση και το άσυλο που συγκάλεσε την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Οι συνομιλίες του με τη Μέρκελ, η οποία έχει αποδυναμωθεί πολιτικά έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, θα πραγματοποιηθούν την ώρα που η καγκελάριος δέχεται ισχυρή πίεση στη χώρα της για το θέμα της μετανάστευσης.

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου, ο Σάντσεθ θα πάει στη Λισαβόνα όπου θα συναντήσει τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να «εργαστεί στενά με τους εταίρους του προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή για την εξεύρεση απαντήσεων στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση», παραθέτοντας κατά προτεραιότητα «τις μεταναστευτικές κινήσεις, την ανάκτηση και ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας».

Ο Σάντσεθ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 2 Ιουνίου μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από την καταδίκη του κόμματός του σε μεγάλη δίκη για διαφθορά.

Τα έξι προηγούμενα χρόνια, ο Ραχόι είχε έναν διακριτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading