Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ανάπτυξη ναυτικών μέσων της για τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, που είχε ξεκινήσει το 2015, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Σοφία», ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Μέχρι τώρα καμία λύση δεν έχει βρεθεί στο θέμα της αποβίβασης» των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η Ιταλία απαιτεί την αλλαγή των κανόνων εκείνων που επιβάλλουν την αποβίβαση μεταναστών στα λιμάνια της.
Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ για την εξάμηνη παράταση της αποστολής κατά των διακινητών «Σοφία», έως τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά χωρίς αυτή τη ναυτική συνιστώσα της που αποτελούσε μια ουσιώδη πλευρά.
«Η επιχείρηση “Σοφία” είναι μια ναυτική επιχείρηση. Είναι σαφές πως χωρίς τα θαλάσσια μέσα, δεν θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την εντολή της», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η παράταση της αποστολής αφορά επίσης δύο άλλες πλευρές: τις αεροπορικές περιπολίες για τον εντοπισμό πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων.
Η συμφωνία, διευκρίνισε ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της ημέρας, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.
Υπό ιταλική διοίκηση, το αρχηγείο της αποστολής έχει την έδρα του στη Ρώμη και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μεγάλη ανάμιξη στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ανοικτά της Λιβύης, απ΄όπου αναχωρούν πλοιάρια με αιτούντες άσυλο.
Όμως ο αντισυστημικός συνασπισμός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Ρώμη από το 2018, απαιτούσε την αλλαγή των κανόνων που επιβάλλουν την αποβίβαση των ναυαγών που περισυλλέγονται από τα πλοία της «Σοφία» στα ιταλικά λιμάνια.
Η «Σοφία» διεκδικεί τα εύσημα για τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στην κεντρική Μεσόγειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ