«Η Ουάσιγκτον πήρε περισσότερα απ’ όσα περίμενε από τις Βρυξέλλες»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξασφάλισε περισσότερα απ’ όσα ανέμενε με τη συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπόριο και τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις αθέμιτες πρακτικές της Κίνας, διαβεβαίωσε κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη.

propoli

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκλεισαν την Τετάρτη μια απροσδόκητη για πολλούς συμφωνία, η οποία φάνηκε να απομακρύνει τον κίνδυνο να ξεσπάσει –τουλάχιστον άμεσα– εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ ήλθε στη συζήτηση πολύ ανοικτή στις προτάσεις που της κάναμε για να απαλλαγούμε από τους δασμούς, (άλλους) φραγμούς (στο εμπόριο) που δεν αφορούν τους δασμούς και τις κρατικές ενισχύσεις» ανέφερε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Τραμπ συμφώνησε την Τετάρτη να απόσχει από την επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ενόσω τα δύο μέρη διαπραγματεύονται την άρση των άλλων φραγμών στο εμπόριο. Η Ευρώπη συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και να μειώσει τους φραγμούς ως προς τις πωλήσεις αμερικανικής σόγιας στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε την Πέμπτη πως ο Τραμπ διατηρεί τη δυνατότητα να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο, ενώ συμπλήρωσε πως δεν ορίστηκε κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εκμηδένιση των δασμών.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συνεργαστούν όσον αφορά την Κίνα. Οι δύο δυνάμεις είχαν στο παρελθόν συνεργαστεί στην εφαρμογή μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλοπή εμπορικών μυστικών από κινεζικές ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες.

Οι Ευρωπαίοι «θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας όσον αφορά την Κίνα και θέλουν να μας βοηθήσουν να μεταρρυθμίσουμε τον ΠΟΕ» (τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), διαβεβαίωσε ο ίδιος κορυφαίος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading