Ιάπωνας όμηρος δημοσιογράφος επιστρέφει στην πατρίδα του

Ιάπωνας όμηρος δημοσιογράφος επιστρέφει στην πατρίδα του

Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος, ο οποίος κρατούνταν όμηρος από ένοπλους ισλαμιστές έχοντας απαχθεί στη Συρία πριν από τρία χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος και θα επιστρέψει στην πατρίδα του το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

Ιάπωνες διπλωμάτες στην Τουρκία επιβεβαίωσαν ότι απελευθερώθηκε ο 44χρονος Τζουμπέι Γιασούντα, ο οποίος φέρεται ότι αιχμαλωτίστηκε από ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα όταν εισήλθε στη Συρία από την Τουρκία το 2015. Έκτοτε, εμφανιζόταν σε βίντεο που περιστασιακά δημοσιοποιούνταν στο διαδίκτυο, όπου ήταν ατημέλητος και με τα μαλλιά του να γκριζάρουν.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν Τούρκοι αξιωματούχοι ο Γιασούντα εμφανίζεται να ευχαριστεί για την απελευθέρωσή του.

«Το όνομά μου είναι Τζουμπέι Γιασούντα, είμαι Ιάπωνας δημοσιογράφος. Ήμουν κρατούμενος στη Συρία για 40 μήνες, τώρα βρίσκομαι στην Τουρκία. Τώρα είμαι ασφαλής. Σας ευχαριστώ πολύ», λέει ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει μούσι.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε την «ανακούφισή» του αναμένοντας επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που απελευθερώθηκε.

Τόσο ο Άμπε όσο και ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο ευχαρίστησαν το Κατάρ και την Τουρκία για τη συνεργασία τους για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα. Ο Άμπε ευχαρίστησε τηλεφωνικώς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την «διάσωση» και την άφιξη στην Τουρκία του Γιασούντα, σύμφωνα με τουρκική προεδρική πηγή.

«Δείχνει να είναι καλά στην υγεία του, αλλά το προσωπικό μας θα τον υποβάλλει σε εξετάσεις και θα τον μεταφέρει πίσω στην Ιαπωνία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Κόνο.

Οι γονείς του μίλησαν στους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι τους κοντά στο Τόκιο.

«Πάνω απ΄όλα θέλω να δω ότι είναι καλά. Όταν επιστρέψει θέλω να του πω ένα πράγμα και αυτό θα είναι ‘καλά τα κατάφερες εκεί’ », είπε ο πατέρας του, ο Χιντεάκι Γιασούντα.

Η μητέρα του Σατσίκο Γιασούντα ξέσπασε σε λυγμούς κρατώντας ένα λευκό μαντίλι.

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο από το να προσεύχομαι. Κι έτσι προσευχόμουν κάθε μέρα», είπε.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γιασούντα κρατείται στη Μέση Ανατολή.

Αιχμαλωτίστηκε στη Βαγδάτη το 2004 και προκάλεσε έντονη κριτική στη χώρα του επειδή ενέπλεξε την κυβέρνησή του σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading