Αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.
Συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο ανάλαβαν υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα, δράση κόβοντας με τροχούς τις πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους της Φοινίκης, στις οποίες αναγράφονται, με βάση το νόμο περί μειονοτήτων, τα ονόματα των χωριών στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα.
Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους Έλληνες μειονοτικούς των χωριών που σε μια περίπτωση, στο χωριό Κρανιά, εξελίχθηκε σε συμπλοκή με την αστυνομία που φρουρούσε τα συνεργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ.
Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη στα Τίρανα κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.
Νεότερη ενημέρωση (19:53)
Σε κοινή δήλωσή τους η πολιτική οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία «Ομόνοια» και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλουν την αφαίρεση από κρατικές υπηρεσίες, παρουσία αστυνομίας, των δίγλωσσων πινακίδων στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης και μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι:
«Η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφωρης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας –εν προκειμένω του Δήμου Φοινίκης– όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού».
Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χριστάκης Κίτσιος σε δηλώσεις του χρησιμοποίησε εξίσου σκληρή γλώσσα, τονίζοντας επιπλέον ότι «πρόκειται για ακραία προσβολή του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων της Αλβανίας».
Από την πλευρά της η αρμόδια υπηρεσία συντήρησης των εθνικών οδών, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε ότι οι πινακίδες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας και ότι δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα χρήσης της πρώτης γλώσσας (της αλβανικής).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ