Κοντά σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου είναι ο ΟΠΕΚ

Κοντά σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου είναι ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) είναι κοντά σε μία συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχει πείσει τον μεγάλο αντίπαλό της, το Ιράν, να συνεργασθεί, μετά τις προειδοποιήσεις καταναλωτριών χωρών για έλλειμμα προσφοράς.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, δήλωσαν ότι η πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περίπου 1% της παγκόσμιας προσφοράς έχει εξασφαλίσει σχεδόν τη συναίνεση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στη Βιέννη, εν μέσω εκκλήσεων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τον Καναδά και την Ινδία για μείωση της τιμής του αργού και αποτροπής μίας έλλειψής του που θα έπλητταν την παγκόσμια οικονομία. Θεωρητικά, απαιτείται η συμφωνία όλων των μελών του ΟΠΕΚ για να επιτευχθεί μία συμφωνία, αλλά στο παρελθόν έχουν υπάρξει συμφωνίες για την παραγωγή χωρίς το Ιράν, το οποίο έχει επικρίνει την ιδέα της αύξησης της προσφοράς, καθώς αντιμετωπίζει κυρώσεις των ΗΠΑ που πλήττουν τις εξαγωγές του. «Μαγειρεύουμε κάτι», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ, εν όψει των διαβουλεύσεων του ΟΠΕΚ.

Το Ιράν, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αποτελούσε έως τώρα το βασικό εμπόδιο για μία συμφωνία, καλώντας τον ΟΠΕΚ να απορρίψει την πίεση από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου. Ο Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη τον Μάιο και παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η παραγωγή της θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο έως το τέλος του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πολλά να κερδίσει από μία συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωνε σήμερα άνοδο 1,8%. Ο ΟΠΕΚ έχει ιστορικό δύσκολων συνόδων καθώς και συγκρούσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play