Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για Brexit και προσφυγικό

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για Brexit και προσφυγικό

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν καταγράφηκε πρόοδος σε κανένα από τα δύο αυτά καυτά θέματα. Το επόμενο διάστημα κρίνεται καθοριστικό για τη λήψη αποφάσεων.

Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καθοριστικοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να βρει λύσεις σε δύο εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα, το Βrexit και το μεταναστευτικό. Στη διήμερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες δεν επιτεύχθηκε πρόοδος σε κανένα από τα δύο αυτά θέματα, ενώ ο χρόνος πιέζει.

Αναφορικά με Brexit, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο στο 90% των ζητημάτων της εξόδου και της μελλοντικής σχέσης. Ωστόσο αυτό που απομένει είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της Ευρώπης μετά το Brexit, ώστε τα σύνορα στo νησί να συνεχίσουν να είναι ανοικτά. Αυτό όμως δημιουργεί μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στο Λονδίνο γιατί στην ουσία η Βόρεια Ιρλανδία αποκόβεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Eπιτακτική η λύση για το Brexit ως τον Δεκέμβριο

Η εύκολη λύση στο πεδίο του Brexit είναι μια συμφωνία τελωνειακής ένωσης της ΕE με τους Βρετανούς, όμως υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών αλλά και υπουργούς, που επιθυμούν καθαρή έξοδο χωρίς συμμετοχή στην  ενιαία αγορά ούτε τελωνειακή ένωση.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου του επόμενου έτους, κάτι που θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι το Δεκέμβριο, για αυτό και οι επόμενες βδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες.

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για το προσφυγικό

Σχετικά με το μεταναστευτικό η ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε περίπτωση που εμφανιστεί το επόμενο διάστημα μια νέα προσφυγική κρίση, τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες σε σχέση με τη συνοχή  της Ευρώπης.

Από τις συζητήσεις που έγιναν χθες βγαίνει πλέον ευθέως το συμπέρασμα ότι οι ανατολικές χώρες δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη θεσμοθέτηση της αλληλεγγύης μέσω της μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, ώστε σε περιόδους προσφυγικών κρίσεων όλες οι χώρες να παίρνουν υποψήφιους πρόσφυγες από τις χώρες της πρώτης γραμμής, δηκαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. Και στο θέμα αυτό απαιτείται λύση μέχρι το Δεκέμβριο αλλά με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading

Play