Σάλο έχει προκαλέσει στη Μαλαισία ο γάμος ενός 41χρονου άνδρα με ένα 11χρονο κορίτσι από την Ταϊλάνδη, με έναν ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών να κάνει λόγο για συμπεριφορά που μοιάζει σε αυτή ενός «παιδόφιλου».
Οι γονείς του κοριτσιού συμφώνησαν να γίνει η τρίτη σύζυγος του Μαλαισιανού, με την προϋπόθεση ότι θα παρέμενε στο σπίτι τους μέχρι να γίνει 16 ετών.
Στη Μαλαισία η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, όμως οι μουσουλμάνοι κάτω των 16 ετών μπορούν να παντρευτούν αν λάβουν έγκριση από το θρησκευτικό συμβούλιο.
Όμως το υπουργείο αρμόδιο για ζητήματα οικογένειας και γυναικών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το θρησκευτικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για τον γάμο αυτό που έγινε τον Ιούνιο στη νότια Ταϊλάνδη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
«Εκπρόσωποί μας συναντήθηκαν με τη μητέρα και το κορίτσι. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνηση της Μαλαισίας Ουάν Αζίζα Ουάν Ισμαήλ, όπως έγραψε η εφημερίδα Sunday Star.
Αν δεν υπάρχει έγκριση από το θρησκευτικό συμβούλιο, ο σύζυγος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση.
Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί φωτογραφίες του 41χρονου άνδρα να κρατά το χέρι του κοριτσιού μετά την τέλεση του γάμου. Ο Μαλαισιανός έχει ήδη δύο συζύγους και έξι παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι γονείς του κοριτσιού είναι φτωχοί εργάτες στην πολιτεία Κελαντάν της βορειοανατολικής Μαλαισίας, ενώ, σύμφωνα με ακτιβιστές, ο γαμπρός είναι ένας πλούσιος έμπορος.
Η εκπρόσωπος της Unicef στη Μαλαισία Μαριάν Κλαρκ- Χατίνγκ τόνισε ότι ο γάμος αυτός «δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού». «Είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Μαλαισίας «να τηρήσει την υπόσχεσή της και να απαγορεύσει τους γάμους παιδιών».
Από την πλευρά του ο ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών Σιέντ Άζμα Αλχαμπσί δήλωσε στο AFP ότι «το να παντρεύεσαι ένα 11χρονο κορίτσι μοιάζει με τη συμπεριφορά ενός παιδόφιλου».
Περίπου 16.000 κορίτσια κάτω των 15 ετών στη Μαλαισία έχουν αναγκαστεί να παντρευτούν, εκτιμούν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ