Νέα ψηφοφορία για το Brexit, νέες ελπίδες;

Νέα ψηφοφορία για το Brexit, νέες ελπίδες;

Νέα ψηφοφορία για το Brexit. Τη Δευτέρα, 01.04, η Βουλή ψηφίζει πρόταση για παραμονή της χώρας στην Τελωνειακή Ένωση. Η επόμενη της απόρριψης για τρίτη φορά της Συμφωνίας Αποχώρησης βρίσκει τη χώρα διχασμένη και σε πολιτικό χάος.

Το Κοινοβούλιο έδωσε την τελειωτική βολή στη Συμφωνία της Τερέζα Μέι. Από διαλλακτική remainer, η πρωθυπουργός, από την επομένη του δημοψηφίσματος συντάχθηκε με τους σκληρούς brexiters του κόμματος της, έθεσε κόκκινες γραμμές με αποτέλεσμα να γίνει όμηρος της πιο αντιδραστικής πτέρυγας των βουλευτών. Τώρα εισπράττει τα επίχειρα των επιλογών της και υφίσταται την μια ταπεινωτική ήττα μετά την άλλη στο Κοινοβούλιο.

Νέα ψηφοφορία την Δευτέρα στη Βουλή

Ακόμα και η υπόσχεσή της να παραιτηθεί εφόσον περνούσε η συμφωνία της, δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους εσωκομματικούς εχθρούς της. Η μόνη διαφαινόμενη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι η υπερψήφιση την Δευτέρα, 01.04, της πρότασης για παραμονή της χώρας στην Τελωνειακή Ένωση, που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Τετάρτη, υπολειπόμενη μόλις έξι ψήφων από την πλειοψηφία. Στην περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση του συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Κένεθ Κλάρκ, θα υποβληθεί στην πρωθυπουργό, η οποία έχει την υποχρέωση να ζητήσει μεγαλύτερη χρονική παράταση, ώστε να επεξεργαστεί το σχέδιο Β, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες.

Ιδανικά η παράταση θα είναι για ένα χρόνο ή και παραπάνω. Υπό αυτές τις συνθήκες η Βρετανία θα λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, εκτός κι αν ομόφωνα οι 27 ηγέτες την εξαιρέσουν

Πιέσεις στον ιρλανδό πρωθυπουργό

Από πλευράς Βρυξελλών, φημολογείται πως θα ασκηθούν πιέσεις στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαραντγκάρ, ώστε να μετριάσει την αδιάλλακτη στάση του στο θέμα του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στη Βόρειο Ιρλανδία. Σύμφωνα με το BBC, το θέμα του backstop, όπως ετέθη εξ αρχής ως όρος από το Δουβλίνο, δεν χαίρει της στήριξης ενός αριθμού χωρών-μελών.

Για να λυθούν όλα αυτά απαιτείται χρόνος και ηρεμία σε μια χώρα διχασμένη και ακυβέρνητη. Το αν δοθεί εξαρτάται από το κατά πόσον οι Βρυξέλλες θα πείσουν τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, τον μόνο που κρατάει σκληρή στάση όσον αφορά την χρονική παράταση. Σε άλλη περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγείται σε ασύντακτη έξοδο, μια τραγική εξέλιξη για τη χώρα και την Ευρώπη.

Πηγή: DW

Loading

Play