Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν δύο αιώνες για μισθολογική ισότητα

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν δύο αιώνες για μισθολογική ισότητα

Μπορεί η φωνή των γυναικών να είναι δυνατότερη από ποτέ στη διεκδίκηση της μισθολογικής ισότητας με τους άνδρες συναδέλφους τους και στην ισότιμη μεταχείριση, αλλά όπως προκύπτει από έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα θα χρειαστούν αιώνες για να επιτευχθεί αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρει σε έκθεσή του ότι έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τη μισθολογική ισότητα σε σχέση με το 2017 όταν το παγκόσμιο χάσμα των φύλων διευρύνθηκε για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Αλλά προειδοποίησε ότι αυτή αντισταθμίζεται από τη φθίνουσα εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ανισότητα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Με τους σημερινούς ρυθμούς το χάσμα των φύλων παγκοσμίως σε πολλούς τομείς δεν αναμένεται να κλείσει για τα επόμενα 108 χρόνια, ενώ αναμένεται να χρειαστούν 202 χρόνια για να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, διαπίστωσε η WEF.

Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Γενεύη, διαπιστώνει ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων σε 149 χώρες και σε τέσσερις τομείς: την εκπαίδευση, την υγεία, τις οικονομικές ευκαιρίες και την πολιτική ενδυνάμωση.

Έπειτα από χρόνια εξελίξεων στην εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική εκπροσώπηση, οι γυναίκες συνάντησαν εμπόδια και στους τρεις αυτούς τομείς φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση.

Παρότι στον εργασιακό τομέα το μισθολογικό χάσμα περιορίστηκε σε έναν μικρό βαθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό κυμαίνεται σε περίπου 51%.

Ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις έχει αυξηθεί στο 34% παγκοσμίως, επισημαίνει η οργάνωση.

Ταυτόχρονα όμως η έκθεση έδειξε ότι, αναλογικά, σήμερα εργάζονται λιγότερες γυναίκες σε σχέση με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυτοματοποίηση έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στις δουλειές που κατά παράδοση είναι γυναικείες.

Επιπλέον οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε έναν μεγάλο βαθμό σε αναπτυσσόμενους κλάδους απασχόλησης που απαιτούν επιστημονικές γνώσεις, τεχνολογικές, μηχανολογικές και μαθηματικές δεξιότητες, σύμφωνα με το WEF.

Η έκθεση υπογραμμίζει την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έναν κλάδο δηλαδή της πληροφορικής, όπου η εκπροσώπηση γυναικών ανέρχεται σε μόλις 22%.

«Πέραν του ότι η αναλογία ανδρών-γυναικών σε αυτόν τον χώρο είναι τρεις προς μια, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν σε ανώτερα αξιώματα», αναφέρει η οργάνωση τονίζοντας τη «σαφή ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για να αποφευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος των φύλων σε άλλους τομείς όπου οι δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν αυξανόμενη ζήτηση».

Η κατάσταση διαφέρει κατά πολύ από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Για παράδειγμα, ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα των φύλων μέσα σε 61 χρόνια, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα χρειαστούν 153 χρόνια, εκτιμά η έκθεση.

Συνολικά, οι σκανδιναβικές χώρες για μια ακόμη φορά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας: άνδρες και γυναίκες έχουν περισσότερη ισότιμη μεταχείριση στον εργασιακό τομέα στην Ισλανδία και ακολουθεί η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Η Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και η Υεμένη εμφανίζουν το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανάμεσα στις χώρες που εξετάσθηκαν.

Ανάμεσα στις πρώτες 20 παγκόσμιες οικονομίες, τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη μισθολογική ισότητα έχει η Γαλλία, που βρίσκεται στην 12η θέση, ακολουθούμενη από τη Γερμανία στην 14η θέση και τη Βρετανία στην 15η, τον Καναδά στην 16η και τη Νότια Αφρική στη 19η.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν να εμφανίζουν καθοδική πορεία πέφτοντας δύο θέσεις στην κατάταξη και φθάνοντας στην 51η με την έκθεση να αποδίδει το φαινόμενο κυρίως «στη μείωση ισότιμων θέσεων σε υπουργικό επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading