Η Ουρουγουάη και το Μεξικό πρότειναν χθες Τετάρτη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαλόγου χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.
Το Μεξικό και η Ουρουγουάη είναι ανάμεσα στις λιγοστές χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν αναγνώρισαν τον επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αντίπαλο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό αρχηγό του κράτους αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου.
Ο ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ροδόλφο Νιν Νοβόα και ο μεξικανός ομόλογός του Μαρσέλο Εμπράρδ παρουσίασαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης τον «Μηχανισμό του Μοντεβιδέο», που προβλέπει διάφορες φάσεις, καθώς και τη μεσολάβηση προσωπικοτήτων διεθνούς και γενικής αποδοχής.
Διευκρίνισαν πως δεν τίθεται ως όρος η προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, όπως αξιώνουν η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό.
«Εάν απαιτούσαμε εκλογές σε μια τέτοια στιγμή, θα επιβάλλαμε όρους που θα έκαναν δύσκολο τον διάλογο. Είναι εκείνοι (η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας) που πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία» ανέφερε ο Νιν Νοβόα, διαβάζοντας μια κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων.
«Προτείνουμε τον Μηχανισμό του Μοντεβιδέο στη βάση του δικαιολογημένου ενδιαφέροντός μας και της πρόθεσής μας να συμβάλλουμε ώστε ο λαός της Βενεζουέλας και οι διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές να μπορέσουν να βρουν μια λύση στις διαφορές τους», συμπλήρωσε.
Η κοινή πρόταση θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη στα μέρη που θα συμμετάσχουν στην πρώτη σύνοδο – στο Μοντεβιδέο-της διεθνούς Ομάδας Επαφής. Την Ομάδα συνέστησαν η ΕΕ, επτά ευρωπαϊκές χώρες και τέσσερις λατινοαμερικάνικες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουρουγουάης.
Το Μεξικό, ο ΥΠΕΞ του οποίου θα είναι παρών στη σημερινή σύνοδο, δεν εντάχθηκε στην Ομάδα Επαφής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ