Ο Πολωνός πρόεδρος «τεντώνει το σκοινί» με τις Βρυξέλλες

Ο Πολωνός πρόεδρος «τεντώνει το σκοινί» με τις Βρυξέλλες

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα διόρισε νωρίτερα στο Ανώτατο Δικαστήριο 27 νέους δικαστές, προχωρώντας ακόμη περισσότερο στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του θεσμού αυτού, η οποία έχει προκαλέσει εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο αρχηγός του κράτους προχώρησε στους διορισμούς αυτούς ενώ το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο (NSA) είχε αποφανθεί πως η διαδικασία αυτή πρέπει να ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης σχετικά με την προσφυγή υποψηφίων οι οποίοι δεν εγκρίθηκαν από το Ανώτερο Δικαστικό Συμβούλιο (KRS), το οποίο θεωρείται πως ευνοεί τους κυβερνώντες συντηρητικούς.

Το KRS, το οποίο κάνει συστάσεις στον πρόεδρο για τον διορισμό δικαστών, ήταν μέχρι το 2015 στελεχωμένο κυρίως από δικαστές που επιλέγονταν από άλλους δικαστές. Τώρα επιλέγονται κυρίως από αξιωματούχους του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS).

Οι διορισμοί των νέων δικαστών επικρίθηκαν αμέσως από τον πρόεδρο της οργάνωσης των δικαστών Iustitia, τον Κρίστιαν Μαρκίεβιτς, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό του κράτους ότι «δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών».

Όμως ένας στενός συνεργάτης του προέδρου Ντούντα, ο νομικός Πάβελ Μούσα, εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης πως «ο αρχηγός του κράτους δεν συμμετείχε στη διαδικασία που έλαβε χώρα στο Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο» και είναι συνεπώς ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική προνομία του να διορίζει τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου «επιδιώκοντας το δημόσιο συμφέρον».

Ο Ντούντα διόρισε τους 27 νέους δικαστές χωρίς να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να αναστείλει τη διαδικασία περιμένοντας την επί της ουσίας απόφασή του αναφορικά με τη μεταρρύθμιση.

Η Κομισιόν εκτιμά πως η μεταρρύθμιση αυτή «πλήττει την αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, περιλαμβανομένης της ισοβιότητας των δικαστών», καθώς επιτρέπει να συνταξιοδοτηθεί το ένα τρίτο των δικαστών του δικαστηρίου, που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το πρωί, ο Μούσα υποστήριξε μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό πως η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι αβάσιμη και εσφαλμένη».

Σύμφωνα με τη Βαρσοβία, «η οργάνωση του δικαστικού μηχανισμού αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών μελών» και ο καθορισμός της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών στα 65 χρόνια δεν παραβιάζει σε τίποτε το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Κομισιόν δίνει νομικές μάχες εναντίον της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης. Σε βάρος της Πολωνίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία του άρθρου 7 περί σεβασμού του κράτους δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play