Τις διαφωνίες τους ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καλούνται σήμερα να ξεπεράσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Τις βαθιές διαφωνίες τους στη διαχείριση του προσφυγικού, που απειλούν εδώ και καιρό τη συνοχή και λειτουργία της ΕΕ, θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ τη διήμερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα απασχολήσουν και άλλα καυτά ζητήματα, όπως οι αλλαγές στην ευρωζώνη και η απειλή εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Στο προσφυγικό, που είναι το βασικό θέμα της σημερινής πρώτης μέρας της συνόδου, η πολιτική συζήτηση είναι προγραμματισμένη για το βραδινό δείπνο των ηγετών. Το πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ξεκινάει από την άρνηση, κυρίως των χωρών της ανατολικής Ευρώπης να δεσμευθούν στη στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, δηλαδή της Ελλάδας και της Ιταλίας, παίρνοντας υποχρεωτικά υποψήφιους πρόσφυγες από αυτές σε περιόδους εντόνων πιέσεων.
Πρόκειται για την αναθεώρηση του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση η οποία παραμένει «μπλοκαρισμένη» στο Συμβούλιο λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών.
Έμφαση στην αναθεώρηση του «Δουβλίνου»
Σε μια προσπάθεια να διασώσει την παρούσα Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου σε επίπεδο υπουργών αλλά να προχωρήσουν σήμερα σε μια σειρά μέτρων που θα περιορίσουν την παράνομη είσοδο αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Ειδικότερα προτείνει, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και το Διεθνή Οργανισμό Προσφυγών, να συσταθούν πλατφόρμες αποβίβασης προσφύγων σε χώρες της βορείου Αφρικής, κυρίως στη Λιβύη, ώστε οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλέγονται στη θάλασσα αντί να οδηγούνται στην Ιταλία να μεταφέρονται στις πλατφόρμες αποβίβασης, όπου θα διαχωρίζονται οι πραγματικοί πρόσφυγες με τους παράνομους μετανάστες. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα περιορίσει δραστικά τη δραστηριότητα των διακινητών προσφύγων.