Σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Η υποστήριξη, από μέρους του, του επαναλαμβανόμενου διαλόγου ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο και η ενθάρρυνσή του προς τις δύο χώρες για περαιτέρω πρόοδο, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τις ηγεσίες τους, στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα , ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά τις συναντήσεις του, στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς και στην Πρίστινα με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι,  πέραν από το άλυτο ζήτημα του Κοσόβου, θα συζητηθεί η επιθυμία των δύο χωρών για προσέγγιση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Σερβία βρίσκεται ήδη σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έχοντας «ανοίξει» 14 από τα συνολικά 35 κεφάλαια.

Την προσδοκία της χώρας του για μία έντονη υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της στην ΕΕ από την αυστριακή Προεδρία, είχε εκφράσει κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη, στις αρχές του χρόνου, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Η προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί βασική προτεραιότητα της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που υποστηρίζει την ένταξη τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου, με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να δηλώνει πως «η ΕΕ θα είναι ολοκληρωμένη όταν θα έχουν ενταχθεί ως μέλη τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων».

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας και του Κοσόβου, η ανεξαρτητοποίηση του οποίου πριν από δέκα χρόνια, δεν αναγνωρίζεται από το Βελιγράδι, η ΕΕ θέτει σε κάθε περίπτωση την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Η Αυστρία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη Σερβία, των οποίων το ύψος ανέρχονταν το 2016 σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στενές είναι και οι κοινωνικές διασυνδέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς στην Αυστρία ζουν σήμερα 118.669 Σέρβοι οι οποίοι αποτελούν, μετά τους Γερμανούς, την πολυπληθέστερη ξένη κοινότητα ευρωπαϊκής χώρας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυριαρχεί εδώ και τρία χρόνια τις πολιτικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Αυστρία και Σερβία, την οποία Αυστριακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως τον «κεντρικό εταίρο» της Βιέννης στα Βαλκάνια.

Η Αυστρία, στην οποία είχαν διεξαχθεί το 2007 οι απ΄ ευθείας διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας για το μελλοντικό καθεστώς της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που προχώρησαν ήδη την άνοιξη του 2008 στην αναγνώριση του Κοσόβου, λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Η Βιέννη υπήρξε, εξάλλου, από τις πρώτες πρωτεύουσες που είχαν αναγνωρίσει άμεσα τις ανακηρύξεις της ανεξαρτησίας τους από τη Σλοβενία και την Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play