Σχέδιο του ΟΗΕ κατά των ομιλιών που σπέρνουν το μίσος

Σχέδιο του ΟΗΕ κατά των ομιλιών που σπέρνουν το μίσος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την προετοιμασία ενός παγκόσμιου σχεδίου δράσης κατά των ομιλιών μίσους, μιας μάστιγας που «δηλητηριάζει» τη δημόσια συζήτηση για μεγάλες προκλήσεις όπως η μετανάστευση.

Ο Γκουτέρες έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την έναρξη της 40ής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Το μίσος έγινε κανονική κατάσταση τόσο στις φιλελεύθερες δημοκρατίες όσο και στα απολυταρχικά καθεστώτα», ανέφερε στην ομιλία του.

«Ορισμένα κόμματα και πολιτικοί ηγέτες κολλάνε ιδέες που προέρχονται από τα άκρα στην εκλογική προπαγάνδα και στις προεκλογικές εκστρατείες τους», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

Ως απάντηση σε αυτές τις ομιλίες μίσους, ο Γκουτέρες ανέθεσε στον ειδικό σύμβουλό του για την πρόληψη την γενοκτονιών, τον Σενεγαλέζο Ανταμά Ντιένγκ, να «ορίσει μια στρατηγική μέσω του συστήματος (των Ηνωμένων Εθνών) και να παρουσιάσει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης».

Οι ρατσιστικές δηλώσεις και οι ομιλίες μίσους έχουν επιδεινώσει το πολιτικό κλίμα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τις τελευταίες εβδομάδες για την αύξηση των αντισημιτικών πράξεων.

Ο Γκουτέρες επέκρινε εξάλλου τη μαζική εκστρατεία που οργανώθηκε εναντίον του παγκόσμιου συμφώνου για τη μετανάστευση του ΟΗΕ, μια μη δεσμευτική συμφωνία που έχει σκοπό την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Είδαμε πώς η δημόσια συζήτηση για την κινητικότητα, για παράδειγμα, δηλητηριάστηκε από ψεύτικες ιστορίες που συνέδεαν πρόσφυγες και μετανάστες με την τρομοκρατία καθιστώντας τους αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα κακά της κοινωνίας», είπε.

Καταδίκασε «μια παραπλανητική εκστρατεία που έχει σκοπό να πνίξει το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση σε μια πλημμυρίδα ψεμάτων για τον χαρακτήρα και την έκταση της συμφωνίας».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε πως η εκστρατεία αυτή «απέτυχε».

Όμως 17 χώρες απείχαν ή ψήφισαν εναντίον του κειμένου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο και το κείμενο προκάλεσε θυελλώδη δημόσια συζήτηση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μια περιοχή που είναι η περισσότερο εκτεθειμένη στα μεταναστευτικά κύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading