Ταϊλάνδη: Τα σχέδια διάσωσης των παιδιών από το σπήλαιο

Ταϊλάνδη: Τα σχέδια διάσωσης των παιδιών από το σπήλαιο

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες προκειμένου να απομακρύνουν εγκαίρως τα παιδιά από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά εξετάζονται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων και η παραμονή τους στο σπήλαιο μέχρι να πέσει η στάθμη των υδάτων.

Υπό διερεύνηση είναι επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα παιδιά μέσα από ένα φρεάτιο, που είναι κάθετο στο σπήλαιο.

Τα σχέδια των διασωστών έχουν ως εξής:

Αναμονή για να πέσει η στάθμη των υδάτων

Αυτό θα επέτρεπε στα παιδιά να βγουν πεζή από το σπήλαιο, με πολύ λίγα τμήματα που να πρέπει να διασχίσουν υποβρυχίως με μάσκες.

Αυτή είναι η επιλογή που προκρίνεται από τους διασώστες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα άντλησης, με τη βοήθεια γιαπωνέζων μηχανικών.

Η κατάδυση

Είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που οι αρχές εύχονται να αποφύγουν. Όμως αν η άνοδος της στάθμης των υδάτων ξαναρχίσει με τις βροχές που έχουν προαναγγελθεί για αύριο Παρασκευή, μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή.

Απομάκρυνση των παιδιών μέσω φρέατος που οδηγεί κάθετα μέχρι το σπήλαιο

Αυτό το σενάριο είναι ένα από αυτά που μελετώνται παράλληλα με όλα τα άλλα που είναι διαθέσιμα.

Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ο τρόπος που θα συνδέσει  με γεώτρηση το τμήμα του σπηλαίου στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά, με την κορυφή του βουνού.

Οι ειδικοί μελετούν αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο.

Αποστολή ενός παιδιού ως προσκόπου

Ο κυβερνήτης ανέφερε μια ήδη δοκιμασμένη τακτική για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στα πιο φοβισμένα από τα θύματα: πρόκειται για την εθελοντική αποστολή ενός παιδιού ως προσκόπου.

Με αυτόν τον τρόπο οι διασώστες θα μπορέσουν να δείξουν στην υπόλοιπη ομάδα μια φωτογραφική απόδειξη πως έφθασε στην άκρη.

Οι Tαϊλανδοί διασώστες λένε ότι τα παιδιά μπορούν να βγουν «ένα-ένα», χωρίς να διευκρινίζουν το διάστημα που θα μεσολαβεί ανάμεσα στις εξόδους.

Η επιστροφή στο σπήλαιο με μια απόδειξη ζωής θα έπαιρνε έξι ώρες σε έναν δύτη, άρα προϋποτίθεται ότι δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου.

Φορεία με μπουκάλα οξυγόνου

«Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα είδος φορείου με μια μπουκάλα οξυγόνου, μια πλήρη μάσκα, και να τα τραβήξουμε προς την έξοδο χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσουν. Είναι μια τεχνική που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί», πρότεινε ο Μπιλ Γουαϊτχάουζ, αντιπρόεδρος του βρετανικού Συμβουλίου Διασώσεων σε Σπήλαια, όταν ερωτήθηκε από το BBC.

Προς το παρόν, οι Tαϊλανδοί διασώστες δεν έχουν αναφέρει την επιλογή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading

Play