Τουρκία: Δικαιώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο οι πανεπιστημιακοί που καταδικάστηκαν επειδή ζήτησαν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη ΝΑ Τουρκία εναντίον του PKK

Τουρκία: Δικαιώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο οι πανεπιστημιακοί που καταδικάστηκαν επειδή ζήτησαν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη ΝΑ Τουρκία εναντίον του PKK

ροη

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι η καταδίκη εννέα πανεπιστημιακών επειδή υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία ζητούσαν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, το 2016, συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με οριακή πλειοψηφία (9 έναντι 8) το Δικαστήριο δέχτηκε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης των εννέα καθηγητών. Η υπόθεση θα επιστρέψει τώρα στο πρωτοδικείο για να επανεξεταστεί.

Περισσότεροι από 1.100 Τούρκοι και ξένοι διανοούμενοι είχαν υπογράψει αρχικά αυτό το κείμενο που τιτλοφορείτο “Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το έγκλημα”, αντιδρώντας στις επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Αφού κατέρρευσε η εκεχειρία με τους Κούρδους, το 2015, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία σε μεγάλες περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία και βομβάρδισε κάποιες από αυτές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει “προδοσία” την επίμαχη επιστολή.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι οι 9 δικαιούνται αποζημίωση ύψους 9.000 λιρών (περίπου 1.500 ευρώ).

“Μπορούμε να χαρούμε γιατί το ανώτατο δικαστήριο αναγνώρισε ότι η υπογραφή αυτού του κειμένου δεν συνιστά έγκλημα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, η διευθύντρια της Human Rights Watch στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι πανεπιστημιακοί “δεν θα έπρεπε να έχουν διωχθεί”.

Συνολικά, 785 από τους υπογράφοντες έχουν παραπεμφθεί σε δίκη και από αυτούς οι 204 καταδικάστηκαν ενώ οι δίκες των υπόλοιπων εκκρεμούν ακόμη.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading