Το Ιράν απορρίπτει τη πρόταση Τραμπ να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν σήμερα την προσφορά που έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη χωρίς προϋποθέσεις, κάνοντας λόγο για μια ανάξια προσφορά.

propoli

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία, χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι η προσφορά του Τραμπ αντικρούει τις ενέργειές του καθώς η Ουάσινκγτον επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες να αποφύγουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Οι κυρώσεις και οι πιέσεις είναι το ακριβώς αντίθετο του διαλόγου», τόνισε ο Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Πώς μπορεί ο Τραμπ να αποδείξει στον ιρανικό λαό ότι τα χθεσινοβραδινά του σχόλια εκφράζουν μια αληθινή πρόθεση για διαπραγματεύσεις και δεν ειπώθηκαν για λαϊκίστικους λόγους», πρόσθεσε ο Κασεμί.

«Ερασιτέχνης πολιτικός ο Τραμπ»

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί χαρακτήρισε τον Τραμπ ερασιτέχνη πολιτικό, διαμηνύοντας ότι το Ιράν δεν είναι Βόρεια Κορέα για να δεχτεί την προσφορά του για συνομιλίες.

Ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, δήλωσε με ανάρτηση του στο twitter ότι ο Τραμπ πρέπει πρώτα να πάρει πίσω την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αναστείλει την επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, πριν την έναρξη οποιοδήποτε συνομιλιών.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «παράνομη» και ότι εξαρτάται από την Ευρώπη να διατηρήσει τη συμφωνία-ορόσημο με την Τεχεράνη.

«Εξευτελισμός οι διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ»

Ο επικεφαλής του στρατηγικού συμβουλίου διεθνών σχέσεων του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει καμία αξία στην προσφορά του Τραμπ, την οποία έκανε μία εβδομάδα μετά τις απειλές που εκτόξευσε ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Αλί Μοταχαρί, αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός στη χώρα, δήλωσε ότι θα ήταν ένας «εξευτελισμός» οι διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading