Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την ένταξη μονάδας του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών και δύο μελών του προσωπικού της στον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις για τον σχεδιασμό δολοφονιών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας και διπλωμάτες της ΕΕ.
Η απόφαση αυτή, με την οποία παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ που ανήκουν στην μονάδα και στα δύο αυτά πρόσωπα, λαμβάνεται μετά την ανακοίνωση πέρυσι από την Δανία ότι υποψιάζεται μια μονάδα της υπηρεσίας πληροφοριών της ιρανικής κυβέρνησης για συνωμοσία για δολοφονία στο έδαφός της.
Την ίδια ώρα η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν κρύβεται πίσω από αποτυχημένη επίθεση στο Παρίσι.
Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις φερόμενες αυτές συνωμοσίες, σημειώνοντας ότι οι κατηγορίες αυτές αποσκοπούν να βλάψουν τις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
«Η ΕΕ συμφώνησε για την ισχύ κυρώσεων κατά της Ιρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις συνωμοσίες της για δολοφονία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ηχηρό μήνυμα από την ΕΕ ότι δεν θα αποδεχθούμε τέτοια συμπεριφορά στην Ευρώπη», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσεν.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς προηγουμένως να γίνει συζήτηση κατά τη διάρκεια συμβουλίου υπουργών που αφορούσε άλλα θέματα στις Βρυξέλλες και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τίθεται σε ισχύ σήμερα, Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας κατονόμασε τους δύο εργαζομένους στην μονάδα αυτή ως τον αναπληρωτή υπουργό και γενικό διευθυντή πληροφοριών Σαΐντ Χασεμί Μογχαντάμ και τον διπλωμάτη στη Βιένη Ασαντολάχ Ασαντί. Τα ονόματά τους θα παρουσιαστούν επισήμως στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ σήμερα, Τετάρτη.
Η κίνηση αυτή έπεται των προσπαθειών της Δανίας και της Γαλλίας να καταφέρουν να υπάρξει μια απάντηση σε επίπεδο ΕΕ στις κατηγορίες για συνωμοσίες για επιθέσεις από το Ιράν στη Γαλλία και τη Δανία στα τέλη του περασμένου έτους.
Ωστόσο η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, όσο ελαφριές κι αν είναι, παραμένει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, από την οποία αποσύρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο. Η ΕΕ τάσσεται μάλλον υπέρ των συνομιλιών με την Τεχεράνη παρά είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα θάψει την πυρηνική συμφωνία αν οι δυνάμεις της ΕΕ δεν προστατεύσουν τα εμπορικά και οικονομικά του οφέλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ