Τραμπ: «Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο»

Τραμπ: «Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο»

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι μεν Ηνωμένες Πολιτείες τα καταφέρουν καλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Κίνα «χάνει εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στην επιβολή των δασμών επί των κινεζικών εξαγωγών, ο Τραμπ απάντησε: «Ολα είναι πιθανά».

«Ολα είναι πιθανά. Είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε σημαντικές , πολύ σημαντικότερες συνομιλίες από οποτεδήποτε πριν, ειλικρινά. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτό οφείλεται στο ότι τα πηγαίνουμε καλά…Η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα…Χάνουν εκατομμύρια και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Αν ήμουν στην θέση τους, θα ήθελα να κάνω συμφωνία».

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή της διαπραγμάτευσης. Δεν νομίζω ότι θα βρισκόμασταν εδώ, αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή την διαδικασία. Πιστεύω ότι είμαστε στην ισχυρότερη θέση για να φθάσουμε σε συμφωνία. Μία δίκαιη συμφωνία για όλους», είπε ο Τραμπ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν «πολύ σύντομα» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, παρά τη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους δύο οικονομικούς γίγαντες τις τελευταίες ημέρες.

«Η Κίνα κάλεσε χθες τη νύκτα … Είπε “επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, άρα θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7.

«Θα αρχίσουμε πολύ σύντομα διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεχθήκαμε δύο κλήσεις, δύο πολύ καλές κλήσεις. Θέλουν συμφωνία», έσπευσε να ανακοινώσει φροντίζοντας να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μεγάλος ηγέτης, κατανοεί (τι διακυβεύεται). Θα είναι τεράστιο για την Κίνα, τεράστιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστιο για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των νέων δασμών, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών και προσθέτοντας ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στην οδό της λογικής.

Παράλληλα όμως, ο επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε, δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον με στόχο μία εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε με ηρεμία το πρόβλημα μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας…είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έλαβε νέα τροπή την Παρασκευή, με την Κίνα να ανακοινώνει την επιβολή δασμών επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε επιπλέον κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα. Τα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κλιμάκωση αυτή τρομοκρατεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που φοβούνται ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ λέει πως ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα και πως πλησιάζει σε μια συμφωνία με το Παρίσι για τη φορολόγηση των εταιρειών του Ίντερνετ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς, για την οποία ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ήταν παραγωγική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της σήμερα στους δημοσιογράφους πως η Γερμανία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλουμε να συζητήσουμε τώρα τη διεξαγωγή βαθύτερων συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους ενημερώνοντάς τους μαζί με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ να ενταθεί το εμπόριό μας. Πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Η Γερμανία εργάζεται σκληρά γι’ αυτό μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», τόνισε.

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη σήμερα πως η Γαλλία και οι ΗΠΑ «πλησιάζουν» σε μια συμφωνία για τη φορολόγηση των γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών του Ίντερνετ. Ο αμερικανός πρόεδρος τάσσεται εναντίον της ψήφισης από τη Γαλλία ενός φόρου επί του τζίρου των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλο. Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε αν θα την επιτύχουμε. Είμαστε κοντά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Γαλλία πάνω σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και ενώ ο αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να φορολογήσει το γαλλικό κρασί σε αντίποινα για τον γαλλικό φόρο στους αμερικανικούς γίγαντες του Ίντερνετ.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δέχθηκε τον αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στην οικία του στο Σεν-Πε-σιρ-Νιβέλ, ένα χωριό όχι μακριά από το Μπιαρίτς, για να μιλήσουν για το θέμα αυτό.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play