Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Κυριακή (16 Σεπτεμβρίου 2018) ότι καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθεί μια «ανθρωπιστική, ιατρική αερογέφυρα» στην Υεμένη για την απομάκρυνση αμάχων που δεν μπορούν πλέον να νοσηλεύονται στη χώρα αυτή, που παραμένει στην αρπάγη ενός καταστροφικού πολέμου.
Στόχος είναι «να βοηθηθούν καρκινοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες ασθένειες και συγγενείς ανωμαλίες, να τους προσφερθεί η θεραπεία την οποία έχουν ανάγκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δρ. Νέβιο Ζαγκάρια, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Υεμένη.
Έχει συνταχθεί ένας κατάλογος 12 ασθενειών και παθήσεων, ο οποίος συμπεριλαμβάνει λευχαιμίες, καρκίνους του θυρεοειδούς και «ασθενείς που έχουν ανάγκη από ραδιοθεραπεία, μεταμόσχευση του μυελού των οστών ή μεταμόσχευση νεφρού», εξήγησε ο ίδιος.
Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, η Λίσε Γκράντε, κατέληξε το Σάββατο «σε μια ρηματική διατύπωση με τις αρχές στη Σανάα» ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά, με ειδικό αεροσκάφος, των ασθενών «σε ιατρικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν τον εξοπλισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ «εργάζεται μαζί με όλα τα μέρη για να επιβεβαιωθούν οι επιχειρησιακές διαδικασίες ως προς αυτή την ανθρωπιστική αερογέφυρα». Η αερογέφυρα θα λειτουργήσει κατ’ αρχάς για μια δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών.
«Ελπίζουμε ότι η πρώτη πτήση θα γίνει το συντομότερο», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, ο οποίος τόνισε ότι «το 80% των ασθενών που επελέγησαν για την πτήση αυτή είναι γυναίκες και παιδιά», και ότι «η αερογέφυρα είναι μια από τις τελευταίες ελπίδες» που έχουν.
Από τον Μάρτιο του 2015, όταν στον πόλεμο στην Υεμένη επενέβη μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους κι έχει δημιουργήσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που εκτιμά ότι 22 εκατομμύρια Υεμενίτες –το 75% του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου– έχουν ανάγκη από κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ