Χορστ Ζέεχοφερ: «Μητέρα όλων των προβλημάτων η μετανάστευση»

Χορστ Ζέεχοφερ: «Μητέρα όλων των προβλημάτων η μετανάστευση»

Αίσθηση προκαλεί στη Γερμανία η εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για τα γεγονότα στο Κέμνιτς: «Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων», υποστηρίζει.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post o υπουργός Εσωτερικών δηλώνει τα εξής: “Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων σε αυτή τη χώρα. Το λέω εδώ και τρία χρόνια. Το επιβεβαιώνουν πολλές δημοσκοπήσεις, το βιώνω και στις εκδηλώσεις μου”. Παρόμοιες εκτιμήσεις φέρεται να έχει διατυπώσει ο Ζορστ Ζέεχοφερ σε πρόσφατη κλειστή εκδήλωση των συγκυβερνώντων Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Βραδεμβούργο, μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, αλλά και την Bild, ο Ζέεχοφερ ανέφερε επι λέξει ότι “η μετανάστευση είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων”, εκφράζοντας παράλληλα κατανόηση για τους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους: “Οι άνθρωποι δεν γίνονται ναζί, μόνο και μόνο επειδή αγανακτούν”, φέρεται να έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας σήμερα σε σχετικό ερώτημα της Rheinische Post, ο βαυαρός πολιτικός δηλώνει: “Όλα ξεκίνησαν από μία στυγερή δολοφονία. Προέχει λοιπόν να καταδικάσουμε την πράξη αυτή και να συμπάσχουμε. Κατά δεύτερον, υπάρχει αναταραχή και αγανάκτηση στον κόσμο λόγω αυτής της δολοφονίας και αυτό το καταλαβαίνω. Εάν δεν ήμουν υπουργός, θα κατέβαινα κι εγώ στους δρόμους ως απλός πολίτης, αλλά φυσικά όχι μαζί με τους ακραίους…”

Γιατί δεν μίλησε ο Ζέεχοφερ;

Να υπενθυμίσουμε τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων: το Σάββατο, 26 Αυγούστου, σε συμπλοκή από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο κέντρο του Κέμνιτς, τρεις άνθρωποι τραυματίζονται και αργότερα ένας από αυτούς υποκύπτει στα τραύματά του. Το πρωί της Κυριακής η αστυνομία συλλαμβάνει δύο άνδρες ως υπόπτους, ο ένας κατάγεται από τη Συρία και ο άλλος από το Ιράκ. Τη Δευτέρα το πρωί οι ύποπτοι οδηγούνται στον εισαγγελέα, ενώ το ίδιο απόγευμα 6.000 διαδηλωτές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ακροδεξιάς πρωτοβουλίας Pro Chemnitz για νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας και βρίσκουν απέναντί τους 1.500 αντι-διαδηλωτές. Γίνονται επεισόδια με 20 τραυματίες, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ανθρωποκυνηγητό εναντίον αλλοδαπών στους δρόμους της πόλης. Το επόμενο Σαββατοκύριακο κατεβαίνουν στους δρόμους πάνω από 10.000 διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές. Δεν γίνονται μαζικές ταραχές, ωστόσο σε μεμονωμένες συμπλοκές τραυματίζονται και πάλι 18 άτομα, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί.

Από την πρώτη στιγμή η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ την Τετάρτη επανήλθε στο ζήτημα, λέγοντας ότι “υπάρχουν εικόνες που δείχνουν εκδηλώσεις μίσους και καταδίωξη αθώων ανθρώπων”. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δεν είχε τοποθετηθεί στο ζήτημα τις πρώτες μέρες μετά τα επεισόδια. Ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει ότι “δεν πρέπει κανείς να σχολιάζει τέτοια θέματα, πριν συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες”, γι αυτό και θέλει προηγουμένως να ενημερωθεί διεξοδικά για τις λεπτομέρειες από την αστυνομία, καθώς και την τοπική κυβέρνηση της Σαξονίας.

Στο Κέμνιτς η Μέρκελ

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ σχολίασε από τη δική του οπτική γωνία τα όσα έγιναν στο Κέμνιτς, λέγοντας ότι “δεν υπήρξε πογκρόμ, διωγμός ή ανθρωποκυνηγητό”, ενώ παράλληλα επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τα γεγονότα. “Δεν επιτρέπω να κατηγορείται μία ολόκληρη πόλη ή μία ολόκληρη χώρα, κάτι τέτοιο συνιστά όχι μόνο παραλογισμό, αλλά και αμέλεια, διότι μόνο τους εξτρεμιστές ωφελεί”, δήλωσε ο Κρέτσμερ.

Διαφορετική άποψη εκφράζει πάντως η αντιδήμαρχος του Κέμνιτς Ουλρίκε Ντέμερ. “Υπάρχουν λήψεις, που δείχνουν προπηλακισμούς εναντίον ανθρώπων που εμφανώς δεν είναι Γερμανοί, που δείχνουν απειλές κατά δημοσιογράφων”, επισημαίνει. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί σύντομα το Κέμνιτς. Ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πηγή: DW

Loading

Play