Έρευνα: «Οι Ρώσοι προτιμούν να διαβάζουν ειδήσεις παρά λογοτεχνία»

Έρευνα: «Οι Ρώσοι προτιμούν να διαβάζουν ειδήσεις παρά λογοτεχνία»

Μια αποκαλυπτική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης Κοινής Γνώμης της Ρωσίας (WICIOM) ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία στην πλειοψηφία τους, οι Ρώσοι προτιμούν να διαβάζουν την καθημερινή ειδησεογραφία παρά κάποιο λογοτεχνικό έργο.

Τα στοιχεία της έρευνας αναφέρουν, ότι οι περισσότεροι πολίτες της Ρωσίας, διαβάζουν ειδήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο αριθμός αυτό φαίνεται να αυξάνεται κατακόρυφα στις ηλικίες 18-24.

«Πιο συχνά οι Ρώσοι διαβάζουν ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (39%) και στα ΜΜΕ (38%). Η νεολαία προτιμάει να διαβάζει ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: συγκεκριμένα το 56% σε ηλικίες 18-24 ετών και συνολικά το 27% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω. Ωστόσο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (και συγκεκριμένα το 43% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 και άνω) διαβάζουν πιο συχνά άρθρα που έχουν σχέση με την τρέχουσα ειδησεογραφία και δημοσιεύονται στα ΜΜΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του WICIOM.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των Ρώσων με ανώτερη μόρφωση στρέφεται πιο συχνά στις ειδήσεις. «Οι Ρώσοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την μέση εκπαίδευση, έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις που υπάρχουν τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (17%) όσο και στα ΜΜΕ (24%).

Στις μεγάλες πόλεις διαβάζουν περισσότερο

Μεγαλύτερη έφεση στο διάβασμα ειδήσεων έχουν όμως και οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, αφού σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των κατοίκων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, δηλαδή ένας στους δύο, διάβασε την τελευταία εβδομάδα ειδήσεις και άρθρα ειδησεογραφικά στα ΜΜΕ, ενώ το ποσοστό αυτό στις μικρές πόλεις και χωριά έφθασε το 35% δηλαδή ο ένας στους τρεις διάβασε ειδήσεις στα ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά τα βιβλία λογοτεχνίας, η δημοσκόπηση έδειξε ότι την τελευταία εβδομάδα πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες, ποσοστό δηλαδή 43%, απάντησε ότι διάβασε βιβλίο λογοτεχνίας. Ωστόσο και στην ανάγνωση λογοτεχνίας, τα πρωτεία έχουν και πάλι οι δύο ρωσικές μεγαλουπόλεις, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 43% καταγράφηκε στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Οι γυναίκες σε ποσοστό 38% δείχνουν προτίμηση στην ποίηση και την πεζογραφία, ενώ στους άνδρες με παρόμοιες προτιμήσεις το ποσοστό αυτό φθάνει το 28%. «Οι Ρώσοι με ανώτερη μόρφωση δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πεζογραφία και την ποίηση, σε ποσοστό 44%, ενώ στα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη μέση εκπαίδευση το ποσοστό εκείνων που διαβάζουν τέτοιους είδους βιβλία φθάνει το 13%» αναφέρει το WICIOM.

Loading

Play