Ενώ το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «μεγάλη επιτυχία», αντιπολίτευση και Σοσιαλδημοκράτες αμφισβητούν τη σημασία της συμφωνίας Βερολίνου-Μαδρίτης για την επαναπροώθηση προσφύγων.
Το προηγούμενο Σάββατο τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία στην Ισπανία. Βάσει της συμφωνίας, η Γερμανία έχει το δικαίωμα να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ισπανία εφόσον έχουν καταγραφεί εκεί για πρώτη φορά στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι η συμφωνία Βερολίνου-Μαδρίτης ισχύει μόνο για τα γερμανοαυστριακά σύνορα.
Απόρρητο το περιεχόμενο της συμφωνίας
Παρότι η συμφωνία έχει τεθεί σε ισχύ, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν σκοπεύει να δημοσιεύσει προς το παρόν το περιεχόμενό της. Αυτό θα συμβεί μόνον εφόσον έχουν προηγουμένως ολοκληρωθεί και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για την επαναπροώθηση προσφύγων με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η εξήγηση που έδωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι πρόκειται για «συμφωνίες πακέτο», δεδομένου ότι και οι τρεις αφορούν το ίδιο αντικείμενο. Η ίδια εκπρόσωπος παραδέχθηκε πάντως πως από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας κανένας πρόσφυγας που να είχε έρθει από την Ισπανία.
Αναφερόμενος στη σημασία της συμφωνίας με την Ισπανία ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ τη χαρακτήρισε «ανέκδοτο» και «άχρηστη». Προηγουμένως το υπουργείο Εσωτερικών είχε κάνει λόγο για «μεγάλη πολιτική επιτυχία».
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild ο κ. Λάμπσντορφ επισημαίνει πως οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ισπανία επιλέγουν τα σύνορα με τη Γαλλία για να έρθουν στη Γερμανία και όχι τα σύνορα της Αυστρίας, για τα οποία άλλωστε ισχύει η συμφωνία. Σε ανάλογες εκτιμήσεις για τη σημασία της συμφωνίας με την Ισπανία καταλήγουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι.
Η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμπροκ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ηρεμιστικό φάρμακο», με τον αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ να εκτιμά πως το αποτέλεσμα είναι «μηδαμινό». Αμφότεροι τονίζουν πως το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό στη βάση του καταμερισμού των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Πηγή: Deutsche Welle