Αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνου για το μεταναστευτικό ζητά η Ευρωβουλή

Αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνου για το μεταναστευτικό ζητά η Ευρωβουλή

Πολλές επικρίσεις για την αργοπορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διευθέτηση της μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου ως προς το μεταναστευτικό, διατυπώθηκαν σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση σχετικά με τις εργασίες του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Αντώνιο Ταγιάνι, επισήμανε ότι το Σώμα εδώ και μήνες έχει εγκρίνει πρόταση μεταρρύθμισης του Δουβλίνου.

«Τονίζω προς το Συμβούλιο, τη σημασία να εξεταστεί το κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει και σθεναρότητα και αλληλεγγύη. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η σοβαρή αυτή πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, που εγκρίθηκε με μεγάλη και πλατιά συναίνεση, υπογράμμισε».

Απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Συμβουλίου κα Παναγιότοβα, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι σχετικά με την επικαιρότητα και τα όσα συμβαίνουν με το πλοίο Aquarius και τη διελκυστίνδα Ιταλίας-Μάλτας, αν το Συμβούλιο είχε ρυθμίσει το θέμα του Δουβλίνου και είχε μεταρρυθμίσει το Δουβλίνο, δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά σήμερα.

«Ο εγωισμός των κρατών οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης και έτσι δεν λύνουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης, ούτε το πρόβλημα της Αφρικής. […] Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι το κύριο πρόβλημα και υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση. Σας ζητώ εξ’ ονόματος όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κάνετε το κατά δύναμιν, ώστε στην επόμενη σύνοδο κορυφής να μην συζητήσετε απλώς τυπικά το θέμα του Δουβλίνου και της μετανάστευσης. Μισό δισ. Ευρωπαίων πολιτών χρειάζονται απαντήσεις και αυτές δεν έχουν έρθει, και δεν τις βλέπω να έρχονται. Εμείς θα υψώνουμε τη φωνή μας ώστε να λυθεί το θέμα της μετανάστευσης. Θα μιλάμε μέχρι να μεταρρυθμιστεί το Δουβλίνο», τόνισε.

O Φρ. Τίμερμανς εκ μέρους της Επιτροπής, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, υπενθύμισε ότι η απάντηση που πήραν η Ιταλία και η Ελλάδα όταν παραπονέθηκαν ότι είναι υπερφορτωμένες από τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν, η απάντηση ήταν η εξής: «Αυτό είναι το Δουβλίνο, ασχολείστε με αυτό. Είναι το καθήκον σας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, είπε χαρακτηριστικά ότι παρότι οι σημαντικές αποφάσεις χρειάζονται χρόνο, δεν μπορούμε να τις αναβάλλουμε επ’ αόριστον. […] Για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία για το σύνολο της μεταρρύθμισης της πολιτικής μας ασύλου, πρέπει τώρα να γίνει συμβιβασμός για το μηχανισμό του Δουβλίνου. Υποστηρίζω πλήρως τις θέσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου στο πλαίσιο αυτό.

«Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εξετάσουν σοβαρά το θέμα του Δουβλίνου και να αποφασίσουν τους απαραίτητους προσανατολισμούς ώστε να καταλήξουμε σε ισορροπημένες λύσεις με τη στήριξη όλων, λύσεις στέρεες που να διαρκέσουν και να βασίζονται στις κοινές μας αξίες. Αλλιώς κινδυνεύουμε όχι μόνο να χάσουμε τις αξίες μας, αλλά να πλήξουμε και την ίδια την ανθρωπιά μας, αν δεν βρούμε λύσεις που να μας προσφέρουν τη δυνατότητα να βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε κρίση ως ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας» υπογράμμισε.

Η κα Παναγιότοβα εκ μέρους του Συμβουλίου, αναφερόμενη στο θέμα της μετανάστευσης, ανέφερε ότι πολλά έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ενίσχυση της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής – αναγνώρισε όμως ότι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου παραμένει δύσκολη,

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τώρα την ευρύτερη εικόνα. Για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος Τουσκ διεξάγει επί του παρόντος διαβουλεύσεις […] καθώς η βουλγαρική Προεδρία συμμερίζεται επίσης την αίσθηση του επείγοντος» υπογράμμισε η κ. Παναγιότοβα, βεβαιώνοντας ότι το Συμβούλιο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπραγματευτεί με το Ευρωκοινοβούλιο και να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙΙ, «κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play