Αξιωματούχος του ΟΗΕ επέκρινε την καταστολή στη Βενεζουέλα

Αξιωματούχος του ΟΗΕ επέκρινε την καταστολή στη Βενεζουέλα

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, υποστηριζόμενες από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, έχουν καταστείλει ειρηνικές διαμαρτυρίες, καταφεύγοντας στην υπερβολική χρήση δύναμης, στις δολοφονίες, στις αυθαίρετες κρατήσεις και στη χρήση βασανιστηρίων, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Η Μπατσελέτ, η οποία απευθυνόταν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έχει τεκμηριώσει η υπηρεσία της σύμφωνα με τις οποίες η Δύναμη Ειδικών Ενεργειών της Εθνικής Αστυνομίας (FAES) εκτέλεσε 37 ανθρώπους τον Ιανουάριο στο Καράκας σε παράνομες εφόδους που διενέργησε κατ΄οίκον σε φτωχές περιοχές που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

Ωστόσο οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ στις οικονομικές μεταβιβάσεις που συνδέονται με την πώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου «μπορεί να συμβάλουν στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης με πιθανές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και στην ευημερία τους», είπε η Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη, πως η κυβέρνησή του κράτησε σε εφεδρεία «την πιο σκληρή από τις κυρώσεις», όπως την αποκάλεσε, στην προσπάθεια να αποκόψει τα έσοδα από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Τον Ιανουάριο ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petroleos de Venezuela PDVSA, το πιο σκληρό οικονομικό μέτρο σε βάρος του Μαδούρο και της Βενεζουέλας μέχρι σήμερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνονται μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο αρχηγό του κράτους.

Ο Μαδούρο, ένας σοσιαλιστής που λέει πως είναι θύμα ενός επιχειρούμενου πραξικοπήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και να ελέγχει τους κρατικούς θεσμούς.

Οι αρχές της χώρας δεν παραδέχονται την έκταση και τη σφοδρότητα της υγειονομικής και διατροφικής κρίσης που έχει οδηγήσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπους να διαφύγουν στο εξωτερικό από το 2015 και τα μέτρα που έχουν λάβει [για την αντιμετώπισή της] είναι «ανεπαρκή» μέτρα, είπε η Μπατσελέτ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε ανησυχία για τους «αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου», λέγοντας πως οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων, ηγετών της αντιπολίτευσης και επικριτών της κυβέρνησης.

«Οι διαιρέσεις επιτείνουν μια ήδη κρίσιμη κατάσταση», είπε, απευθύνοντας έκκληση για μια πολιτική επίλυση της κρίσης.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο, ο Χόρχε Βαλέρο, υποστήριξε πως η Βενεζουέλα αναγνωρίζει στους πολίτες της «το δικαίωμα να διαδηλώνουν», αλλά εξήγησε πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν «πράξεις βανδαλισμού και εγκληματικές πράξεις (…) από ένα βίαιο τμήμα της αντιπολίτευσης που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play