Ενόψει της επικείμενης πρώτης επετείου της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον συνασπισμό των κομμάτων τους, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έκαναν στην Βιέννη σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό του έργου τους, ανταλλάσσοντας επαίνους μεταξύ τους.
Τονίζοντας πως πέτυχαν μία «αλλαγή τάσης» σε αρκετούς τομείς, Κουρτς και Στράχε επισήμαιναν ότι για πρώτη φορά κατατέθηκε ένας ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός, ότι μειώθηκαν οι φόροι, ότι στην μεταναστευτική πολιτική προωθήθηκε «η τάξη αντί του χάους» και ότι αναλήφθηκαν περαιτέρω μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα.
Από την πλευρά του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έκανε λόγο για μία σύμπραξη αλληλοσεβασμού, ενώ ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την άποψη πως παρά το παγκόσμια προκλητικό περιβάλλον, η Αυστρία είναι «μία νήσος των μακαρίων», χωρίς αυτό, όπως πρόσθεσε, να αποτελεί κάτι το αυτονόητο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση είχε θέσει από την αρχή ως στόχο της να φέρει και πάλι την χώρα στην κορυφή.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, απορρίπτοντας την κριτική διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ότι ο ίδιος έχει καταστήσει κοινωνικά αποδεκτό («του σαλονιού») το Κόμμα των Ελευθέρων (σ.σ. όπως ήδη το 2000 ο τότε προκάτοχός του στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ), διατεινόταν πως κατανοεί φυσικά ότι το βλέμμα του κόσμου προς την Αυστρία επηρεάζεται ακόμη πάρα πολύ από την ιστορία (σ.σ. περίοδος ναζισμού).
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει εκείνα που είχαν συμφωνηθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα, έχουμε ισχυρή υποστήριξη από τον πληθυσμό και δεν θα αφήσουμε να μας βγάλουν από την πορεία μας», τόνιζε, προσθέτοντας ότι «είμαι συνηθισμένος να ζω με όχι τόσο θετικό σχολιασμό, όπως επίσης να ζω και με έναν θετικό σχολιασμό».
Κριτική στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Κουρτς-Στράχε άσκησε ο γενικός γραμματέας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, Τόμας Ντρόζντα, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά σε περίοδο οικονομικής άνθησης η ζωή πολλών ανθρώπων στην Αυστρία δυσκολεύει αντί να γίνεται ελαφρύτερη, καθώς για τον ίδιο, όπως σημείωσε, υπάρχει μόνον ένα κριτήριο στην πολιτική: «γίνεται ελαφρύτερη η ζωή των ανθρώπων ή όχι».
«Πολύς θόρυβος για το τίποτε» ήταν το σχόλιο της Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, της αρχηγού του δευτέρου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΝΕΟΣ, η οποία κατήγγειλε ότι «αντί πραγματικών μεταρρυθμίσεων υπάρχει μόνον ένα σόου από πλευράς κυβέρνησης».
Για «πελατειακή» πολιτική και για κατάληψη θέσεων από κομματικά στελέχη Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος Ελευθέρων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός του κόμματος «Τώρα» (σ.σ. πρώην «Λίστα Πιλτς») Μπρούνο Ρόσμαν. Ο ίδιος σημείωσε πως σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στην προστασία του κλίματος, αλλά και η συστηματική αδικία από μέρους της, απέναντι στο ένα τρίτο της κοινωνίας, εκείνο των χαμηλότερων εισοδημάτων.
Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15 ης Οκτωβρίου 2017, το Λαϊκό Κόμμα είχε αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό 31,5 % , με δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό 26,9 % και τρίτο, με ποσοστό 25 %, το Κόμμα των Ελευθέρων.
Ακολουθούσαν, με 5,3 % το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η «Λίστα Πιλτς», η οποία είχε πρωτοεμφανιστεί και είχε λάβει ποσοστό 4,4 %, εξασφαλίζοντας την είσοδο της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους, που, με ποσοστό 3,8 %, είχαν βρεθεί κάτω από το όριο του 4 % και δεν βρίσκονται πλέον στην νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια παρουσία τους εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ