Αυστραλία: Έκκληση για περιορισμούς στα social media μετά το μακελειό
amna.gr

Αυστραλία: Έκκληση για περιορισμούς στα social media μετά το μακελειό

Έκκληση να υπάρξουν στο εξής περιορισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο απηύθυνε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας με τους 50 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Τόσο το Facebook όσο και άλλες εταιρείες έχουν δεχτεί δριμεία κριτική, καθώς δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοση του μακελειού από τον δράστη, με αποτέλεσμα το βίντεο της φρίκης να αναπαραχθεί εκατοντάδες φορές σε άλλες πλατφόρμες (μεταξύ των οποίων το YouTube και το Twitter) έως ότου αποκλειστεί από όλα όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δήλωση τη Δευτέρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι το βίντεο αναπαράχθηκε λιγότερες από 200 φορές, ενόσω ο δράστης μετέδιδε ζωντάνα επί 17 λεπτά την εν ψυχρώ δολοφονία στο τέμενος. Συνολικά ωστόσο, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναπαράχθηκε περίπου 4.000 φορές, προτού «κατέβει» οριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Facebook διέγραψε περισσότερα από 1,5 αντίγραφα του συγκεκριμένου βίντεο. Από αυτά, τα 1,2 εκατομμύρια αντίγραφα μπλοκαρίστηκαν ενώ βρίσκονταν στη διαδικασία να αναρτηθούν.

Να τεθεί το ζήτημα στη Σύνοδο της G20 ζητά ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Σε επιστολή του προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο Αυστραλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες το ζήτημα να τεθεί στη Σύνοδο της G20, η οποία θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου.

Στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας αναρτήθηκε στο Twitter, ο Μόρισον εκφράζει την ανησυχία του για τον «χωρίς περιορισμούς ρόλο» των τεχνολογιών πληροφορικής στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται το Διαδίκτυο σαν ένας ακυβέρνητος», τόνισε. Στόχος του Αυστραλού πρωθυπουργού είναι «να συμφωνηθεί μια συντονισμένη δράση ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία από την τρομοκρατική βία».

Αποφασισμένη να μη δώσει στον δράστη, τον 28χρονο Αυστραλό Μπράντον Τάραντ, τη δημοσιότητα στην οποία στόχευε, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δεσμεύτηκε σήμερα να μην προφέρει ποτέ το όνομά του, αντ’ αυτού να αναφέρεται μόνο στα ονόματα των θυμάτων.

Τα θύματα ήταν κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες χώρες, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδία, την Τουρκία, το Κουβέιτ, τη Σομαλία κ.ά. Η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι δόθηκαν βίζες σε 65 συγγενείς θυμάτων που θέλουν να παρευρεθούν στις κηδείες ως τώρα.

 

Loading

Play