Βαδίζει η Σλοβενία στα χνάρια της Ουγγαρίας;

Βαδίζει η Σλοβενία στα χνάρια της Ουγγαρίας;

Η Σλοβενία είναι μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης, του Σένγκεν αλλά και του ΝΑΤΟ. Στο ζενίθ της προσφυγικής κρίσης υπεραμύνθηκε με σθένος των αξιών της Ευρώπης. Ίσως αυτό όμως να αλλάξει μετά τις εκλογές.

Στις πρώτες θέσεις των προεκλογικών συγκεντρώσεων του συντηρητικού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) θα συναντήσει κανείς συχνά τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Επίσημος καλεσμένος, σε φιλικό περιβάλλον κουνάει το σημαιάκι της παράταξης.

Για τον πρόεδρο του SDS Γιάνεζ Γιάνσα ο Όρμπαν αποτελεί πρότυπο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στη Σλοβενία τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη «ορμπανοποίηση» της χώρας, μια και σε όλες τις δημοσκοπήσεις το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται πρώτο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να κερδίσει τις σημερινές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων.

Το μοντέλο που ακολουθεί ο Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται να αποτελεί πρότυπο για τον Σλοβένο υποψήφιο Γιάνσα: απόρριψη προσφύγων και μεταναστών, παρεμπόδιση της εργασίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αποδυνάμωση της διάκρισης εξουσιών και περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου.

Βίζεγκραντ: ο πονοκέφαλος των Βρυξελλών

Εάν λοιπόν στις εκλογές επικρατήσει ο Γιάνσα, η Σλοβενία αναμένεται να συνταχθεί μελλοντικά ακόμη περισσότερο με τις λεγόμενες χώρες του Βίζεγκραντ. Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα επιχειρεί να προσελκύσει τους 1,7 εκ. ψηφοφόρους και με υποσχέσεις που αφορούν τα εσωπολιτικά: μείωση φόρων, κατάργηση της γραφειοκρατίας, απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους.

Το σκοτεινό παρελθόν του Γιάνσα

Εκεί όμως που ενδέχεται να δυσκολευτεί ο Γιάνσα -ο οποίος ήταν ήδη δύο φορές πρωθυπουργός της Σλοβενίας- είναι να βρει κυβερνητικούς εταίρους. Και αυτό διότι ο 59χρονος έχει απασχολήσει ήδη την κοινωνία και τα ΜΜΕ από τη δεκαετία του 1980 με τις πράξεις και τις επιλογές του. Ο υποψήφιος είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. Μάλιστα το 2014 μπήκε και για μικρό χρονικό διάστημα στη φυλακή.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάργιαν Σάρετς μπορεί να κάνει την έκπληξη στις εκλογές. Πρόκειται για έναν 40χρονο πρώην ηθοποιό και δήμαρχο, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερος με ποσοστό 16%. Ο πολιτικός που ανήκει στην κεντροαριστερά ίδρυσε το κόμμα του, LMS μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Στην τρίτη θέση οι δημοσκοπήσεις βλέπουν τους Σοσιαλδημοκράτες και στην τέταρτη το κόμμα SCM του πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ.

Οι εκλογές ενδέχεται όμως να κρύβουν και εκπλήξεις καθώς λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δήλωνε ακόμη αναποφάσιστο.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading