Βρετανοί εξαγωγείς κινδυνεύουν να αποκλειστούν λόγω Brexit

Βρετανοί εξαγωγείς κινδυνεύουν να αποκλειστούν λόγω Brexit

Οι Βρετανοί εξαγωγείς που στέλνουν προϊόντα σε μακρινούς προορισμούς το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν να αποκλειστούν από λιμάνια σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, ο οργανισμός των μεγαλύτερων κατασκευαστών και εμπειρογνώμονες σε εμπορικά θέματα προειδοποιούν ότι οι εξαγωγείς που στέλνουν τώρα τα προϊόντα τους από τα βρετανικά λιμάνια, αλλά αναμένεται να φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν όχι μόνο προβλήματα στα λιμάνια προορισμού – όπως να μείνουν εγκλωβισμένα εκεί – αλλά να έχουν και επιπλέον κόστη, στην περίπτωση του άτακτου Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η μέγιστη διάρκεια μεταφοράς για οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο είναι περίπου 50 μέρες (τόσες απομένουν και μέχρι τις 29 Μαρτίου), με πιο μακρινούς προορισμούς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει ότι τα φορτία που ξεκινούν από αυτό το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, καθώς θα φτάνουν στον προορισμό τους, γύρω στην ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

Η Συνομοσπονδία Βιομηχάνων αναφέρει ως παράδειγμα ένα φορτίο με ουίσκι που έχει προορισμό την Νότια Κορέα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει στο λιμάνι προορισμού μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η Βρετανία εξάγει κάθε χρόνο στην Νότια Κορέα ουίσκι αξίας 71 εκατομμυρίων λιρών, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν δασμοί στο προϊόν έως και 20% μέσα σε μία νύχτα, εάν δεν φτάσει πριν τις 29 Μαρτίου, κόστος που θα επιβαρύνει την βιομηχανία κατά 14 εκατομμύρια ετησίως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προβλήματα βρετανικών εισαγωγών και εξαγωγών δια θαλάσσης αφορούν αρκετές χώρες που εφαρμόζουν εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, με τις οποίες η Βρετανία ωφελείται από το ειδικό εμπορικό καθεστώς, ως μέλος της ένωσης. Αξιωματούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ξεχωριστές συμφωνίες με χώρες, παρόμοιες με αυτές που ισχύουν τώρα, αν και όπως ανέφεραν σε συνάντηση που είχαν με επικεφαλής του βιομηχανικού κόσμου, η πλειοψηφία αυτών δεν θα είναι έγκαιρα έτοιμες.

Η Βρετανία εξάγει αγαθά αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων προς 60 χώρες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Η ΕΕ και οι χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές συμφωνίες καλύπτουν περίπου το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play