Γερμανία: «Ριζοσπαστικοποίηση του αστικού χώρου»

Γερμανία: «Ριζοσπαστικοποίηση του αστικού χώρου»

Η βία σε Κέμνιτς και Κέτεν συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη στη Γερμανία. Πιθανή παραμένει μια παραίτηση του προέδρου της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Μάασεν, ο οποίος προειδοποιεί για ριζοσπαστικοποίηση απλών πολιτών.

Όταν μια κυβέρνηση εμμένει ότι το κράτος διαθέτει το μονοπώλιο της βίας και ότι αυτοδικία και βίαια επεισόδια αποτελούν ταμπού, τότε κάτι πηγαίνει στραβά. Όταν εγκληματικές ενέργειες, όπως πρόσφατα στις ανατολικογερμανικές πόλεις Κέμνιτς και Κέτεν, γίνονται αφορμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και προπηλακισμό αθώων, τότε οι αρχές ασφαλείας οφείλουν να διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Εμπνέει ωστόσο ανησυχία όταν η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Η Αριστερά, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι είναι δυσαρεστημένοι με τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας από τότε που εκείνος αμφισβήτησε ανοιχτά, σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα Bild, την γνησιότητα του βίντεο που δείχνει ανθρωποκυνηγητό αλλοδαπού στο κέντρο του Κέμνιτς στις 26 Αυγούστου.

Πιο συγκρατημένοι είναι οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Η πρόεδρος του κόμματος Αντρέα Νάλε δηλώνει ότι σε περίπτωση που ο κ. Μάασεν δεν αποδείξει όσα ισχυρίζεται θα πρέπει να αποχωρήσει από την υπηρεσία. Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης ειδικός σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής Άρμιν Σουστερ κάνει λόγο απλά για ατυχείς δηλώσεις που δεν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσουν σε παραίτηση.

«Απλοί πολίτες» στο πλάι ακροδεξιών

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της μυστικής υπηρεσίας κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και προϊστάμενό του τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Ουδείς γνωρίζει ωστόσο τίποτα γι αυτά. Άγνωστο παραμένει αν ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών στηρίξει εν τέλει τον υφιστάμενό του ή του ζητήσει να παραιτηθεί.

Υπάρχουν ωστόσο φωνές που ισχυρίζονται ότι ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν βλέπει με συμπάθεια την Εναλλακτική για τη Γερμανία και γι αυτό το λόγο δεν θέλει να θέσει στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας του το ακραίο κόμμα. Ακόμα όμως και ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Σούστερ δεν αποκλείει μια παρακολούθηση του AfD όπως είχε γίνει παλαιότερα και με το κόμμα Η Αριστερά: «Στο κόμμα υπάρχουν πολιτικοί, όπως ο Μπγιέρν Χέκε, που δρομολογεί μια μετατόπιση του κόμματος προς την άκρα δεξιά, αλλά και άλλοι που απλά παρακολουθούν αμέτοχοι τις εξελίξεις. Τα άτομα αυτά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι προετοιμάζουν το έδαφος για τους ακροδεξιούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία αναστολή να χρησιμοποιήσουν βία».

Φωνές μέσα από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας εκφράζουν ανησυχία για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις στο Κέμνιτς και «απλών πολιτών» που διαδήλωναν από κοινού με ακροδεξιούς. Το φαινόμενο θυμίζει τις κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων, στις οποίες γερμανοί πολίτες χωρίς καμία σχέση με τον ακροδεξιό χώρο, συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον των κέντρων φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν μιλούσε πρόσφατα σε ομιλία του για ανθρώπους που «αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας» και ξαφνικά άρχισαν να αναρτούν μηνύματα μίσους στο διαδίκτυο και να καίνε κέντρα στέγασης προσφύγων. Έκανε μάλιστα λόγο για μια ανησυχητική «ριζοσπαστικοποίηση του αστικού χώρου».

Πηγή: Deutsche Welle

Loading