Γερμανικός Τύπος: Έλληνες αγρότες εναντίον του Διαδριατικού Αγωγού

Γερμανικός Τύπος: Έλληνες αγρότες εναντίον του Διαδριατικού Αγωγού

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις στη κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού αερίου ΤΑΡ δημοσιεύει η εφημερίδα Tageszeitung.

Ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην ανατολική Ευρώπη και θα περνά και μέσω της Ελλάδας έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των αγροτών στην περιοχή της Καβάλας: «Λίγο πριν τους Φιλίππους, μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, σταματά ο αγωγός στους πρόποδες της οροσειράς της Λεκάνης. Έντεκα χιλιόμετρα είναι το κενό. Έντεκα χιλιόμετρα για τα οποία ο Σπύρος Προυάσεφ (σ.σ. αγρότης της περιοχής) και άλλοι αγρότες δίνουν μάχη τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο Προυάσεφ έμαθε για την κατασκευή του αγωγού από το διαδίκτυο. Τότε δεν γνώριζε ότι ο αγωγός θα περνούσε μέσα από το οικόπεδό του. ‘Δεν είχα ακούσει τίποτα για την εταιρεία’, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δηλώνει ότι η ΤΑΡ που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του αγωγού δεν του πρότεινε ποτέ συμβόλαιο πώλησης ή ενοικίασης. Η εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει ότι είχε αρκετές δημόσιες και ιδιωτικές συναντήσεις με τους αγρότες. Ο Προυάσεφ εκτιμά ότι η ΤΑΡ δεν έχει το δικαίωμα να βρίσκεται στο οικόπεδό του χωρίς την άδειά του και γι’ αυτό υπέβαλε μήνυση. Για τον Προυάσεφ η ΤΑΡ είναι διαρρήκτης».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «περίπου το 70% των ιδιοκτητών των οικοπέδων στην περιοχή αρνούνται να υπογράψουν συμβόλαιο πώλησης ή ενοικίασης και να επιτρέψουν να γίνουν έργα στα χωράφια τους. […] «Oι αγρότες της Καβάλας δεν είναι εναντίον του αγωγού εν γένει, αλλά εναντίον της διαδρομής του. Διότι αυτή περνά ακριβώς μέσα από τα χωράφια τους τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν εύφορα εδάφη. Γι’ αυτό οι αγρότες ζητούν να περνάει ο αγωγός μέσα από τα βουνά. Η ΤΑΡ αρνείται να αλλάξει τη διαδρομή».

Τέλος στο άρθρο αναφέρεται ότι αφού το δικαστήριο απέρριψε σχετική αίτηση των αγροτών για διακοπή των έργων, ορισμένοι αγρότες και ακτιβιστές σκοπεύουν να προσφύγουν για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: DW

Loading

Play