Γερμανικός Τύπος: Πιο κοντά Τσίπρας και Ζάεφ για το όνομα

Γερμανικός Τύπος: Πιο κοντά Τσίπρας και Ζάεφ για το όνομα

Ο γερμανικός Τύπος καταγράφει τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν τα βήματα που επιτεύχθηκαν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στη διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία.

«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει η διαδικτυακή Die Zeit. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ «έχουν βρει μια λύση για την κρατική ονομασία της Μακεδονίας», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ωστόσο θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, όπως διευκρίνισε.

Η Die Zeit επισημαίνει ότι «η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να κάνει λόγο στη Σόφια για προόδους στη διαδικασία επίλυσης της αντιπαράθεσης» και να δηλώσει ότι «αμφότερες οι χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος. Θα ήταν εξαιρετικά ευκταίο να μπορέσει να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας επειδή ειδικά για τη Μακεδονία εξαρτώνται βεβαίως πάρα πολλά από αυτό».

«Η Αθήνα φοβάται ενδεχόμενες εδαφικές αξιώσεις»

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων διαρκεί από το 1991 και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει εξαιτίας της διαμάχης την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Οι αριστερίζουσες κυβερνήσεις των δύο χωρών μπήκαν ωστόσο στη διαδικασία να διευθετήσουν αυτή τη διαμάχη», γράφει η Die Zeit.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά τη συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ και σημειώνει: «Από την ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία πριν από 27 χρόνια η Ελλάδα προβάλλει αντιστάσεις στο γεγονός ότι η γειτονική της χώρα έχει το ίδιο όνομα με την περιφέρεια της Μακεδονίας στον ελληνικό Βορρά. Η Αθήνα φοβάται το ενδεχόμενο να τεθούν αργότερα εδαφικές αξιώσεις (…)».

Τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζει και η ψηφιακή Welt σε άρθρο της για τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Όπως παρατηρεί, «σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση (σ.σ. μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων) διαφάνηκε εν τω μεταξύ μια σημαντική επιτυχία».

Ευρωπαϊκό πρόστιμο στην Ελλάδα για απάνθρωπη κράτηση

Η διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt αναφέρεται σε σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που επιδικάζει αποζημίωση από την Ελλάδα σε κρατούμενους που είχαν προσφύγει καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «αποζημιώσεις ύψους 131.000 ευρώ για συνολικά 16 άνδρες». Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολική αποζημίωση ύψους 131.000 ευρώ σε 16 βαριά ασθενείς άνδρες επειδή βρίσκονταν έγκλειστοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες». Το δημοσίευμα επικαλείται την απόφαση του ΕΔΑΔ, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατά πλειοψηφία οροθετικών ανδρών». Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η υπόθεση αφορά «τις κακές συνθήκες υγιεινής στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, το συγκεκριμένο νοσοκομείο «είχε βρεθεί ήδη πριν από αρκετά χρόνια στο στόχαστρο της κριτικής, όταν φωτογραφίες από το εσωτερικό του διέρρευσαν στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε στηλιτεύσει μετά από επίσκεψή της εκεί το 2016 τις ‘φρικτές συνθήκες’ και είχε ζητήσει άμεση βελτίωση της κατάστασης».

Η αμφιλεγόμενη υπόθεση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας

Μετά το σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας, κάνοντας λόγο στον τίτλο δημοσιεύματός της για «ύποπτη κρατική βοήθεια για κυπριακή τράπεζα». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «συναλλαγές της κυπριακής κυβέρνησης προς όφελος της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες εξετάζει αυτό το διάστημα εάν μια ειδική βοήθεια που χορήγησε το κυπριακό κράτος στην τράπεζα στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να θεωρηθεί επιχορήγηση που απαιτεί λήψη σχετικής άδειας και εάν απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν».

Όπως αναφέρει η FAZ, «εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μόνον ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές. Βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση στη Λευκωσία δεν δήλωσε τη συγκεκριμένη βοήθεια».

Πηγή:DW

Loading

Play